20 éves az Operaház Fantomja

11/5/2023

20 évvel ezelőtt hallottam először ezt a musicalt, igaz, akkor még anyukám pocakjában. Szüleim akkor izgultak, hogy milyen hatással lesz rám a hangos zene, azonban most már valószínűsítjük, hogy ennek köszönhető, hogy rajongok ezért a darabért.

Írta: Kerekes Kinga

A népszerű musical Gaston Leroux könyve alapján készült, a zenéjét Andrew Lloyd Webber szerezte. A darab visszatekintés egy nevezetes katasztrófa apropóján egy szerelmi történetre. A mű egy viszonzatlan vágyódásról szól, a tehetséges operaénekesnő kegyeiért két férfi verseng: Raoul, a gazdag vikomt, illetve egy ismeretlen ,,zenepedagógus”, aki láthatatlan alakként, mint egy fantom, énekelni tanítja a lányt. Az eddig láthatatlan árny akkor lép színre, amikor érzi, hogy az általa szeretett nőt, Raoul elrabolná tőle. Ekkor az eddig csak torz cselekedeteiről ismert lény felfedi magát Christine-nek és szerelmet vall neki. Azonban a visszautasítás fokozza a fantom erőszakos cselekedeteit, az egyébként is torz archoz egy egyre jobban elkorcsosuló lélek társul. Olyan szintig viszi a féltékenységet, hogy még szerelmét is megzsarolja, veszélybe sodorja.

A feloldás katartikus, a szerelmesek egy csavarral mégis egymáséi lesznek. A zenében és a dallamokban megjelenik a romantika, a gyűlölet, a harag, a megbocsájtás és az önfeláldozás. Gyakran tér vissza ugyanaz a dallammotívum több különböző érzelmet is kifejezve. Például a Fantom által készített zenedobozból hallható dallam egy bús és melankolikus helyzetben, egy emelkedett hangulatú farsangi bálon, illetve egy szerelmi vallomás közben is elhangzik.

A musical megfilmesítésének gondolta már az 1980-as években felmerült, azonban Andrew Lloyd Webber nem hagyta jóvá azt, mivel éppen akkor vált el feleségétől, akinek a főszerepet írta. Érdekesség, hogy a Fantom neve a filmben nem hangzik el, azonban a regényben Eriknek hívják. Végül több filmadaptáció is készült az eredeti műből, azonban a legismertebb a 2004-es feldolgozás Gerard Butler és Emmy Rossum főszereplésével készült. Az alkotást több díjra is jelölték, például Golden-Globe-ra legjobb színésznő - zenés film és vígjáték kategóriában, illetve Oscar-díjra is a legjobb látványtervezésért.

Remélem, kedvet kaptatok elolvasni a könyvet, megnézni a filmet vagy akár felmenni a színház oldalára és jegyet venni az egyik csodálatos előadásra. A főszerepet jelenleg olyan zenei ikonok játsszák, mint Csengeri Attila, Posta Victor vagy Sasvári Sándor. Bújjatok elő a maszkok mögül és nézzétek meg a darabot!

Az Operaház Fantomjának bemutatásáért három színház versengett Magyarországon, végül pedig a Madách Színházat és igazgatóját, Szirtes Tamást érte a megtiszteltetés, hogy úgynevezett non-replica változatban bemutathassa a világhírű darabot. Azaz kizárólag a szövegkönyv és a zene egyezhet, az előadás megjelenése nem. A darabot Magyarországon végül 2003. május 30-án mutatták be, az 1986-os londoni ősbemutató után 17 évvel.

Az előadást 20 éve minden évadban műsorára tűzi a színház, a jubileumi előadáson pedig lehetőségünk volt meghallgatni az előadásban korábban szereplő színművészeket. 2003-ban maga a zeneszerző is megtekintette az előadást, most pedig a 20 éves évfordulóra levelet írt a színháznak és a magyar rajongóknak. A levélben kifejtette, hogy gratulál a művészeknek és a stábnak a leghosszabb ideje futó nem angol nyelvű Fantom előadáshoz.

A városban sétálva, sokszor láthatunk ,,Fantomos” plakátokat, amin egy álarc és egy rózsa van, mivel ezek a mű szimbólumai. A maszk a torzság elfedésére szolgál, a rózsa pedig az örökké tartó szerelem jelképe. Ezek a szimbólumok egyes rajongók életében is fontos szerepet töltenek be, akár az otthonuk díszeként, akár egy tetoválás formájában. A művet sokszor volt szerencsém látni, illetve hallani a Madách Színházban, azonban a legmeghatározóbb élményem az idei nyár londoni előadása volt, amikor a West End-en, ,,hazai pályán” a legautentikusabb előadóktól hallhattam a művet. A londoni színdarab előtt is lehetőségünk volt ezekből a szimbólumokból készült ajándéktárgyak megvásárlására, én természetesen egy porcelán maszkkal, csillogó álarcos kulcstartóval, vászontáskával és az előadás során készített képekből szerkesztett újsággal tértem haza.

Forrás: szinhaz.online

Forrás: jegy.hu