3 nap Koppenhága 50.000 Forintból

UTAZÁS

5/8/2023

Koppenhágáról nagyon sok szép kép kering az interneten, még sincs a legfelkapottabb nyaralás desztinációk között. Magas árak, rossz idő, eső: ezeket hallani róla a köztudatban. Mégis megoldottuk valahogy, hogy fejenként nagyjából 50.000 Ft-ból elmenjünk 3 napra. Elmondom, hogyan!

Írta: Magyar Anna

Azt fontos leszögezni, hogy 13 Erasmusos egyetemistaként nem voltak túl magas elvárásaink. Mikor megtaláltuk a természetesen Ryanair repjegyet Németországból Dániába oda-vissza 30 euróért, nem tudtunk nemet mondani egy ilyen árra, attól független, hogy közel sem volt betervezve egy dán kiruccanás.

Jött a szálláskeresés. Ez volt az a pont, amitől eléggé tartottunk, hallva a rengeteg rémtörténetet a dán árakról. 2 hostelben fértünk el, abból az egyikbe a szoba mellé saját fürdő is járt, emellett pedig csak magunk voltunk a szobában. A költségeket testvériesen elosztottuk, így jött ki a nagyjából 50 euró fejenként, ami teljesen korrekt ár, még az olcsóbb városok között is.

Az indulás előtti nap még jól bevásároltuk Németországban instant – és tartósélelmiszerekből, hogy el tudjuk kerülni az étteremi ebédeket, illetve váltottam Revoluton jó pár koronát, hogy aztán útba is vehessük a Düsseldorf Weeze repteret.

Repülés, landolás, becsekkolás a szállásra, kis pihenés, így az első nap már túl sok programra nem volt idő: kicsit sétálgattunk a városban, este meg beültünk egy kocsmába, és kipróbáltuk a dán sört, a Carlsberget, 25 korona (nagyjából 3 euró) / korsó áron. A sör maga szerintem nem egy kuriózum, de ha idegen országban van az ember, mindig jó, ha igyekszik kipróbálni a helyi különlegességeket.

Második nap korán keltünk, mindenki bepakolta az előre megvett ételeit, aztán nyakunkba vettük a várost. Koppenhága nem nagy, így, ha bírjátok a gyaloglást, teljesen megúszható a tömegközlekedésre való kiadás. Vettünk pár belépőt a must-see nevezetességekre, híres-neves dán hot-dogot, és a nap végén még egy szupermarketben is tettünk egy kitérőt, hogy feltankoljunk az utolsó napra. Jártuk a várost, képeket készítettünk, majd beesteledett, és ismételten egy becsületvesztő felé vettük az irányt, ezúttal egy Old Irish Pub nevű helyre. Másnap, ami egyben az utolsó ottani napunk is volt, elmentünk egy hajótúrára, aztán repültünk is vissza Düsseldorfba.

Aki nem ismeri a Düsseldorf Weeze repteret (ami egyénként eléggé érthető, mert szerintem még a németek se feltétlen hallottak róla), a reptér körülbelül 10 kapuból áll, a semmi közepén, szinte semmi fajta tömegközlekedéssel a közelben. Főleg este 10 után nem. Egyértelműen nem volt akkora szerencsénk, hogy elérjük az utolsó transzferbuszt, így sikerült egy potya éjszakát töltenünk a reptéren.

Úgy gondolom, egészen sok helyen jártam már, de Koppenhága kétségtelenül a kedvenceim között van. A város gyönyörű, tiszta, nem túl nagy, de nem is túl kicsi. Hajléktalanok, kéregetők, szemét nincs. A dánok mind mosolygósak, kedvesek, és még az idősebb, bolti eladóként dolgozók is tudnak angolul. Ha teheted, semmiképpen ne hagyd ki, főleg, hogy mint látod, szinte semmi kiadásokból meg lehet oldani egy rövid kiruccanást. Bár, a mi példánkból tanulva: lehet, hogy a repjegyen annyira nincs értelme spórolnod, ha nem akarsz a semmi közepén aludni a reptér padlóján.