A görög kultúra

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

KULTÚRA

3/20/2024

„Mamma mia, here I go again.” - ismerős dallam? A kék és fehér szín harmóniája, a mitológiák, a sport iránti szenvedély és az egyedülálló filozofikus gondolatok eredeztetői. Hogy kikről van szó? A görögökről. 

Írta: Petercsák Fanni

Tudtad, hogy a görögök az elsők között szerepeltek azoknak a listáján, akik olyan ábécét fejlesztettek ki, amely hangokat ábrázolt, nem pedig egész szavakat vagy jelképeket? A későbbi latin és cirill betűrendszernek, és a mai nyugati írásbeliségnek az alapját ez az ábécé típus képezte.

Nyelv és Írás
Demokrácia születése

Ha már mélyebben beleássuk magunkat a témába nem szabad elhaladnunk a görögök történelme mellett sem. A demokrácia egy olyan politikai rendszer, amely a népnek a közügyekben való részvételére épül, tehát összefoglalva, a népnek beleszólása van az államügyekbe. Athénban az 5.században jött létre a világ első ismert demokratikus rendszere.

Olimpiai játékok

A szórakozás és a szenvedély találkozásából születtek meg a sportágak. Az ókori görögök kitaláltak mindenféle olimpiai játékot, hogy az egész világnak meg tudják mutatni, hogy mennyire jól futnak, dobnak és birkóznak. Ennek volt köszönhető, hogy olyan tevékenységek is létrejöttek, mint például a kardfutás vagy a diszkosz-dobás.

Mitológia és művészet

A görög mitológia és művészet olyan volt, mint a mai mozifilmek és képregények egyvelege- tele istenekkel, hősökkel és kalandokkal. Az emberi test szépségét szerintük nem lehetett elégszer ábrázolni, vászonra vinni, ezért hajthatatlanul azon voltak mindennap, hogy minél több festmény és szobor készüljön el és varázsolja el az érdeklődőket.

Filozófia és tudományos fejlődés

Az ókori görög filozófusok és tudósok olyan nagy kérdésekre keresték a választ, mint „Miért vagyunk itt?” és „Mi az élet, a létezés értelme?”. Ők voltak azok, akik szembe menve az általánosan kialakult normákkal, új gondolatokat mertek ébreszteni az emberekben. A világot a megjelenésük után már nem csak a szellemek és az istenek irányították, hanem megjelentek az egyének elvei, a logikus érvek és egy kicsit a fizika bizonyítékai is.

Szerelem és intrikák

A görögök olyan finomságokat hoztak létre, mint például a feta sajt és a szuvláki, és úgy gondolták, az istenek mellett az embereket is megkínálhatják az isteni gyrossal és pitával. Még magának, a görögök bor és mámor istenének, Dionüszosznak is nehezére esik dönteni egy külkeres és egy görög buli között.

A görögök szerelmi élete (lásd a már említett „Mamma mia” című musical/vígjátékot) olyan, mint egy szappanopera, csak éppen drámaibb, ezt heves habitusuknak is köszönhetik. Mindenki mindenkivel flörtöl, házasodik, majd elválik. A szerelem éppolyan fontos számukra, mint a gyros a pitában- és akkor még nem is beszéltünk a házassági szerződésekről és a titkos szeretőkről.

Étel és ital
Az emberek

A rengeteg csodálatos látnivaló mellett nem szabad szó nélkül elmenni azok mellett, akik ezeket a nevezetességeket nap, mint nap fenntartják és lehetővé teszik a turisták számára az érdeklődést, megtekintést. A görög emberek vendégszeretete egyedülálló. Saját tapasztalómból kiindulva náluk vidámabb, nyitottabb és életrevalóbb nemzet nem nagyon akad. Vendégnek lenni Görögországban olyan, mintha belépnél a világ legkényelmesebb és legfinomabb éttermébe, csak éppen a tulajdonos minden apró részletet személyesen intéz. Egy görög család olyan, mint egy diákszervezet. Miután túlesel a tagfelvételis eljárásokon, és ha egyszer már benne vagy, onnantól örökre odavonzódsz. A filozófia, a művészet és az olimpiák nemcsak a múlt része, hanem a mindennapok fontos alkotóeleme is. Ha egy görög hisz valamiben vagy szeret valamit, az biztosan nem marad titokban, hiszen mindent vállalnak és mindenre büszkék.

Végszóként csak annyit mondanék, hogyha egy dolgot is viszel magaddal ebből a cikkből az a következő legyen: a görögökben egy kis isteni szikra rejlik, kezükben egy pohár ouzóval, egy jó adag szuvláki mellett, az élet minden pillanatát szenvedéllyel élik meg.