A Magyar Bankholding létrejötte

GAZDASÁGI ROVAT

11/12/2023

Ebben az ismeretterjesztő cikkben arra próbálok majd választ találni, hogy miért volt szükséges Magyarországon a közelmúltban több banknak az egyesülése, és ez mikor és hogyan is történt. Alapvetően persze több oka lehet akár sima cégeknél is, hogy miért van szükség erre egy másik céggel, mégis ez sokunkra hatással lehet. A mostani banki egyesülésnél 3 bank alakult át eggyé, aminek a végleges jogi összeolvadása 2023. május 1-jével következett be, de ne szaladjunk ennyire előre.

Írta: Bárkányi Bernát

A tervezet fő célja Magyarország második legerősebb bankjának megalapítása volt. Először 2022. március 31-én egyesült a Magyar Külkereskedelmi Bank Nyrt. (továbbiakban: MKB) és a Budapest Bank Zrt (továbbiakban: BB), oly módon, hogy a BB beolvadt az MKB-ba és az egyesült bank MKB néven folytatta a működését. Ez volt a kezdete egy erősebb bank létrehozásának. Az egyesülés következő fázisa 2023. május 1-jével valósult meg, amikor a Takarék Bank Zrt. (továbbiakban: TB) beolvadt az MKB-ba, és az így létrejövő gigabank Magyar Bankholding Zrt. (továbbiakban: MBH) működik tovább. Mindez a bankok jogi természetű egyesülését jelentette csupán, az informatikai rendszerek egységesítése sokkal hosszabb időt vesz igénybe, és embert próbáló feladat. A banki rendszereket nagyon erősen védeni kell, ami érthető is, hiszen sok adat van benne, ami ha rossz kezekbe jut, veszélyes is lehet. Ennek egyik legékesebb bizonyítéka, hogy 2023. október elején történt meg a volt BB vállalati ügyfelei számláinak migrációja az MBH számlavezetési rendszerébe. Ennek lebonyolítására az MBH. 4 bankszünnapot hirdetett meg, azonban a migrált számlák számlatulajdonosai még 1 héttel a migráció befejezését követően is arról panaszkodtak, hogy nem tudnak belépni a netbankjukba, illetve nem tudnak utalásokat indítani/fogadni. Az MBH kommunikációs igazgatósága ezt mindig azzal indokolta, hogy egyrészt ilyen nagyméretű integrációra Magyarországon még soha nem került sor, ennek nincs bevált gyakorlata, az utat maguknak kell kitaposni, másrészt az ügyfelek a bankszünnapot követően nyilvánvalóan egyidőben próbáltak meg belépni a netbankjukba, illetve intézni a pénzügyi tranzakcióikat. Ez pedig az informatikai rendszerek olyan leterheltségét eredményezte, amelyet azok nem voltak képesek zökkenőmentesen kezelni.

Az egyesüléssel létrejött egy úgynevezett „szuperbank”, amely jelenleg Magyarország 2. legerősebb bankja, amely a legnagyobb fiókhálózattal és legtöbb ATM-mel rendelkezik. Természetesen egy csomó technikai intézkedést is követel, mint például minden fiók elnevezését MBH-ra kell változtatni, ki kell cserélni a logókat és az átírást a bankfiókokban a dokumentumokon, a bélyegzőkön, a céges papírokon és borítékokon stb. A szuperbank fő tulajdonosa Mészáros Lőrinc lett, akinek már volt egy bankja - a Magyar Takarék Bank -, de az évek során felvásárolta a Magyar Külkereskedelmi Bankot és a Budapest Bankot is annak érdekében, hogy a szuperbankot létre tudja hozni. Az egyesülés egyébként nem jelenti a tulajdonosi szerkezet megváltoztatását, azok, akik az egyesülés előtti bankoknak tulajdonosai voltak, tulajdonosai maradtak az MBH-nak is. A jogi egyesülést létrejöttét követően szükségesség vált az MBH szervezeti felépítésének és struktúrájának kialakítása. Ezt megelőzően már megtörtént a jogelőd bankok eltérő szervezeti struktúrájának egységes elvek és szempontok szerinti összehangolása. Az egységes struktúrák létrehozása értelemszerűen rengeteg szervezeti változással feladatkörök és pozíciók megszüntetésével, illetve új pozíciók megalkotásával jártak együtt.

Összegzésként szeretném leírni, hogy az egyesülés a magyar gazdaságnak sokat segíthet, hiszen egy sokkal koncentráltabb vagyoni struktúra jön létre. Az ilyen bank sokkal több ügyféllel rendelkezik, a hitelek kihelyezéséhez szükséges betétállomány megsokszorozódik, a hitelezés ezáltal könnyebbé válik és kedvezőbb hitel konstrukciók kialakítását teszi lehetővé. A magasabb tőkeellátottság, megkönnyíti a szindikált vagy konzorciális hitelnyújtásban való részvételt is, amikor a bank nem tudja egyedül vagy nem akarja egyedül vállalni a kockázatot, és ezért egy konzorcium részeként nyújtja azt. Ez a bank így képes lesz felvenni a versenyt az OTP bankkal is, hiszen méretéből és forrásaiból kifolyólag, eléggé nagy pénzösszegek állnak rendelkezésére.