A mateking interjú

9/20/2023

A mateking Magyarország egyik legnépszerűbb e-learning oldala, amely középiskolásoknak és egyetemistáknak segít a matekos gondok leküzdésében. Mosóczi András, a mateking alapítója és oktatási vezetője megosztott velünk pár gondolatot a platformról és a cég filozófiájáról.

Írta: Ivánka Dóra

Hogy jött a mateking ötlete?

Volt egy vízióm, hogy hogyan kellene a matek oktatást megreformálni egy e-learning platform segítségével, csak hát a megvalósításhoz egy vagon pénz kellett volna. Így aztán odaálltam Tamás István elé, aki az IBS vezetője és tulajdonosa volt és övé a Csodák Palotája is, hogy ezt meg kéne csinálni és kéne hozzá egy kis pénz. Ő azt mondta, hogy ez egy zseniális ötlet, szuper, de ő nem ad pénzt erre, mert ez sosem fog megtérülni. Ez volt az a kezdő lökés, mikor elhatároztam, hogyha ő sem lát ebbe fantáziát, akkor egyedül kell nekivágnom. Azóta is jóban vagyunk és nagyon tetszik neki, amivé a mateking fejlődött. Így indult, gyakorlatilag a semmiből indulva elkezdtem saját magam tananyagokat összerakosgatni, majd egyik délután az egyik barátom ismerőséhez betoppantam, hogy ma estére szükségem lenne egy weboldalra. Aznap délután össze is rakott egy nagyon kezdetleges, de működő oldalt és elindultunk 2010 novemberében. A BGE-sek kezdték el először használni az oldalt, mert akkor nagyon sok BGE-s diákot tanítottam. Ők voltak a kísérleti alanyok, akik tesztelni kezdték a legelőször elkészülő statisztika epizódokat. Akkor napi 10 embernek is nagyon örültem, akik megnézték az oldalt, ehhez képest most valahol 2.000 és 10.000 fő között van a napi látogatószám és 210.000 regisztrált felhasználónk van.

Te mindig bíztál benne, hogy működni fog az ötleted?

Igen, én mindig tudtam, hogy ez működni fog. Tulajdonképpen életemben a legtöbbet azoktól a BGE-s diákoktól tanultam, akik hozzám jártak különórára és csoportos konzultációra, mert ott értettem meg, hogy mik is a problémák és mitől nem megy az embereknek a matek. Én sosem őket hibáztattam, ha valamit nem értettek, hanem magamat, hogy nem tudtam nekik úgy elmondani, hogy értsék. És aztán próbáltam így, próbáltam úgy, és végül mindig mindenki mindent megérzett. Ebből az elképesztően sok ötletből épült föl tulajdonképpen a Mateking.

Hogy megy a gyártás folyamata?

Van egy ilyen mondás, hogy ha valami új dolgot akarsz magyarázni, akkor valami régivel magyarázd el, ha pedig valami régi dolgot akarsz újra elmondani, akkor azt pedig valami újdonsággal. Mivel a matek a diákoknak új szokott lenni, mindig olyan példákat keresünk, amik már szinte népmesei példák, vagyis biztosan mindenki ismeri őket. Ez a jellegzetes mateking stílus. Egy őrülten szemléletes és egyszerű bevezető példán jutunk el az éppen aktuális matematikai fogalom megértéséhez. Ezután a felvezető epizódok és a példa megoldások már gyorsabban jönnek.

Kik a mateking célközönsége?

Alapvetően a mateking az egyetemistáknak indult, most azonban már a középiskolásokat és az általános iskolás felső tagozatosokat is ki tudjuk szolgálni.

Mik a mateking erősségei?

Három fő erőssége van a matekingnek, amiért a diákok imádják. Az első, hogy nagyon laza stílusban tanít, ami azért is fontos, mert ha valami olyan dologgal foglalkozunk, ami szórakoztató, akkor azt szívesen csináljuk, és ha a matek ilyen, akkor azt is szívesen csináljuk. Ez az erőssége szerintem nagyon egyedi, mivel ez a fajta laza, humoros irány lényegében csak a matekingre jellemző itt Magyarországon. A második erőssége a matekingnek, hogy nagyon vizuális. Tételek és szövegek helyett ábrák, rajzocskák, néha Bob jelenik meg és emiatt nagyon gyorsan meg lehet érteni. A szöveget ugyanis sokkal lassabban dolgoz fel az agyunk, mint egy képet. A harmadik pedig, hogy nálunk nem videókból lehet tanulni, hanem epizódokból. Ez egy nagyon egyedi megoldás, aminek az a lényege, hogy nagyon apró képkockákból építünk fel egy tananyagot és ezek között olyan tempóban lehet haladni, ahogy éppen kényelmes. Ha bárki valahol elakad, azt a kis részt akárhányszor újra tudja nézni, sőt akár visszafelé is lépkedhet, ami egy videóban szinte lehetetlen lenne. Ezért van az, hogy őrülten könnyű egy mateking epizódban megtalálni azt a részt, amit épp keresek.

Hogyan lett a diákok körében ilyen népszerű a mateking?

Talán a három fő erőssége közül leginkább az első miatt. Az egyik egyetemi Facebook csoportban láttuk, hogy valaki azt írta, nem megy este bulizni, mert rátalált a matekingre és olyan jól szórakozik, hogy este inkább azt tolja és ez halál komoly. Sokan érzik úgy a mateking hatására, hogy ez nem csak egy zh előtti kényszer a matekozás, amit le kell tudni, hanem egy jó szórakozás is, egy kaland. Olyan visszajelzésből pedig több ezer van már, akik azt írták, hogy soha nem gondolták volna, hogy a matek lehet szórakoztató. És több százan írták már, hogy ha tudták volna, hogy ilyen a matek, akkor lehet teljesen más egyetemi szakot választottak volna. A Mateking-függőség is létező jelenség. (itt nevet)

És ez a diákok általi ajánlás jellemző a marketing tevékenységetekre is?

Igen, egy halom pénzt költünk Youtubera és Facebookra, de ehhez képest 32% az, aki ajánlás útján jön hozzánk és további körülbelül 32%, akinek tanár ajánlotta vagy valahol olvasta. A Google keresés a következő 30%, mivel elég jó helyeken vagyunk a keresésekben a matekos szavaknál. Vagyis a forgalom utolsó 10%-a csak a fizetett hirdetések.

Szerinted milyen egy jó matektanár?

A jó matektanárnak egy dolgot kell tudnia, hogy megszerettesse a matekot és biztos vagyok benne, hogy mindenkinek volt az egyetemen vagy a gimiben olyan tanára, akire úgy emlékszik vissza, hogy hú milyen szuper órákat tartott. Az is egész biztos, hogy nem azért tartott szuper órákat, mert olyan jó professzor volt, hogy a Wikipediát oda-vissza tudta, hanem mert olyan stílusa vagy személyisége volt, hogy a diákok jól érezték magukat az óráin. Maguktól tanulták a tananyagot, mert volt kedvük hozzá és elkezdte őket érdekelni. A mateking is ezért egy nagyon jó tanár, mert a diákok egyszer csak azt veszik észre, hogy óó, már megint matekozom, mert jó érzés csinálni.

Mit tanácsolnál az egyetemistáknak?

Az első tanács, hogy használják ki minél jobban az egyetem által nyújtott lehetőségeket, mert az egyetem olyan, hogy ezeket nem adja tálcán, hanem meg kell érte küzdeni. Sok szempontból fontos a kapcsolatok építése is a szakmai előmenetel során szaktársakkal, tanárokkal. Nem kell túltolni a stréberkedést, de egy egészséges mértékű stréberség később meghálálja magát - na és a bankszámlánk is örül majd neki. Persze nagyon divat utálni a matekot, meg az is, hogy “dejó éppen átmentem kettessel, milyen király vagyok” de az is biztos, hogy simán át lehet menni ötössel is, ha kicsit odafigyelünk a feladatokra és éppen ebben tud segíteni a mateking. A mateking arra jó, hogy képbe kerüljünk, hogy megszeressük a matekot és megadja azokat az alapokat, amik esetleg hiányoznak és tudjunk gyakorolni. Emellett, ha megoldunk egy-két régebbi zh feladatot, akkor simán lehet mindenki négyes, ötös matekból is és később pedig ki fog derülni, hogy az a matek egy-két helyen tényleg kell majd az életben.

Ennyi idő után is ugyanúgy szeretsz a matekkal foglalkozni? Még mindig tud újdonságokat mutatni?

Igen, sőt egyre izgalmasabb. Most az általános iskolánál soha nem látott izgalmak jöttek elő, ez pedig olyan kihívás, mint egy hegymászónak, hogy van még egy újabb hegy, amire nem másztam fel és arra is fel kell mászni. Az elsőfokú egyenletekről is lesz kint majd egy olyan videó, ahogy még senki sem magyarázta el őket korábban, ez pedig egy őrülten izgalmas dolog. Néha még én is izgulok, hogy vajon mi lesz a következő epizódban.

Hogyan látod a mateking jövőjét?

A mateking jelenleg egy eléggé erős, felfele ívelő pályán van, ami azt jelenti, hogy évente nagyjából 20%-kal több az új felhasználó és 40%-kal nő az árbevétel. A srác, aki egy délután csinált valami weboldalt 2010-ben azóta a mateking csapat egyik fő fejlesztője, Kovács Zoltánnak hívják és az informatikai megoldásokon kívül a tananyagok gyártásában is dolgozik. A weboldal fejlesztését pedig most már egy profi csapat végzi Képes Viktor vezetésével a Macroweb Kft. segítségével. Nagyrészt nekik is köszönhető, hogy 2015 óta évről évre újra Év Honlapja díjat nyer a mateking, és 2019-ben elnyertük az Abszolút Év Honlapja díjat is. Most, pedig egy újabb hatalmas fejlesztésnek járunk a végén: elindul az általános iskolás mateking 5. osztálytól 8. osztályig. Úgy gondolom, hogy még bőven van hova fejlődni, tehát körülbelül a jelenlegi matekingben egy 10-12 évet még mindenképp látok benne, viszont ami miatt idáig jutottunk az az, hogy a mateking nagyon innovatív. AI eléggé át fogja alakítani az oktatási rendszert az egész világon, és a hagyományos és E-learning platformokat is. Az egész biztos, hogy a jövőben ez egy nagy kihívás és egy nagy lehetőség is lesz. Ezt a mateking szeretné a lehető legjobban kihasználni, hogy még jobban tudjunk segíteni a diákoknak

Mit tanácsolnál azoknak a fiataloknak, akik szintén megvalósítanák a saját ötletüket és belevágnának egy saját cégbe?

Nézzék meg a The founder című filmet. Ezt egyébként azoknak is ajánlom, akik nem akarnak saját céget. Szerintem az egyik legfontosabb egy vállalkozásban, az az, hogy bele tegyünk mindent, amit csak tudunk, nagyon sok időt, energiát és lelkesedést, de ezeket ne kényszerből, hanem tényleg azért, mert hiszünk benne és élvezzük. Önmagában persze a lelkesedés nem biztos, hogy elég. Kell mellé egy ütős ötlet. Éppen erről szól az a film. Elszántsággal és kitartással egy nem túl jó ötlet is sikerre vihető. Ha még társul hozzá egy zseniális ötlet, akkor pedig 53 évesen is válhat valaki a semmiből a világ egyik legnagyobb étteremhálózatának a megteremtőjévé. Fordítva már nem igaz. A zseniális ötletek elszántság és kitartás nélkül a fiókban végzik.

Honnan jön az ötlet, hogy melyik témákat boncolgassátok? Elfogadtok kéréseket?

Tök jó ötlet, már gondolkoztunk egy ideje, hogy be kéne vezetni, hogy kérésre feladatokat csinálunk. Egyelőre rengeteg ötletünk van nekünk is, épp most startol az általános iskolás mateking 5. osztálytól 8. osztályig és a gimis felvételiig. Ezzel együtt és a már meglévő gimis meg egyetemi anyagokkal együtt közel 3000 epizód van már a Matekingen. A gyártásnál kitaláljuk melyik tantárgyra lenne szükség, majd egyetemenként a követelményekhez igazítjuk őket, hogy minél precízebben illeszkedjen, ilyenkor persze előfordul, hogy le kell gyártani extra epizódokat.