A metaverzumok

Mark Zuckerberg zseni vagy veszélyforrás?

2/14/2022

A metaverzumról az utóbbi időben rengeteget hallani, azonban mégis kevesen tudják mit is fejez ki vagy, hogy miért van nagy jelentősége. A kifejezés egy 3 dimenziós jövőbeli virtuális világot jelent, melyben avatárjainkkal a valósághoz hasonló módon tudunk majd kapcsolatba lépni egymással. Hasonmásaink járnak majd el bevásárolni és intézik a hétköznapi teendőinket.

Írta: Turza Viktória

A koronavírus hatására az embereknek alternatív megoldásokhoz kellett folyamodniuk ahhoz, hogy el tudják végezni munkájukat, meetingeket tudjanak megtartani, vagy épp online tudják folytatni tanulmányaikat. A sok újításnak köszönhetően pedig sokkal optimistábbak lettek a technológiai szektorban dolgozók a metaverzumok megvalósulásával kapcsolatban.

A Facebook atyja, Mark Zuckerberg olyannyira elszántnak bizonyult, hogy a híres közösségi oldal mögött álló céget is átnevezte Meta-ra. Ennek hatására pedig, már más cégek is elkezdtek a jövő virtuális valóságán dolgozni. Az azonban bizonytalan, hogy ez a világ mennyire lesz kivitelezhető vagy éppen pozitív fogadtatású.

Egy azonban biztos, a metaverzumok nem kevés problémával fognak járni segítő hatásaik mellett. Az adataink védelme még nagyobb nehézséget fog okozni, nem beszélve az internetes zaklatásról, ami jelenleg is sok problémát jelent a gyerekek életében.

Mesterséges intelligenciával foglalkozó professzorok szerint az emberi kapcsolatok, az internetes oldalak miatt is, még inkább romlani és jelentősen változni fognak az új virtuális valóság hatására. Ezen technológiai fejlesztés még inkább el fogja mosni a határokat a virtualitás és valóság között.

Roger Mcnamee, a Facebook egyik régebbi befektetője szerint nem lenne szabad engedni, hogy megvalósítsa a metaverzumot Mark Zuckerberg. A Meta tulajdonosa azonban a kritikákkal nem foglalkozva, már demó videót is osztott meg az általa elképzelt virtuális valóságról.

Mindamellett, jelenleg is vannak olyan játékok, melyek a virtuális valóság eszközeit kihasználva segítenek a szorongással és depresszióval küszködőknek. Ilyen játék a Help Club is, ahol a felhasználók teljesen anonim vehetnek részt.

Természetesen, mint minden új dolognál, a metaverzumoknál is egyértelmű volt, hogy sokan nem fogják támogatni Mark Zuckerberget különböző okokra hivatkozva. Az egyik ilyen ok a sok közül, hogy ténylegesen sikerülni fog-e egy új virtuális valóságot megalkotni vagy ez csak egy futurisztikus álom.