,,A nőiesség nem kifogás a gyengeségre!”

Interjú Bordás Dorinával

9/19/2023

Bordás Dorina erőemelő, kamionhúzó bajnok számára, lassan egy laza szombati programnak számít a kamionhúzás, de ez sem tartja őt vissza attól, hogy igazán csajos maradjon. Két versenyszám között megigazítja a sminkét, feldob egy kis púdert, majd hatalmas elszántsággal és lendülettel folytatja tovább a versenyt. Dorina csupán 24 éves, de már most számos sikerrel büszkélkedhet.

Írta: Szécsi Lilla

A hétvégén Jászberényben indult a Strongwoman verseny 3. fordulóján, ahol ugyan 1 pont különbséggel 2. helyen zárt, de nem csügged, hiszen az első két fordulóban sikerült első helyen zárnia, és egy forduló még hátravan, ahol bizonyíthat. Az alábbi interjúban betekintést kapunk Dorina versenyfelkészüléseitől kezdve, a sikerein és nehézségein át, a mindennapjaiba is.

Nem egy kifejezetten női sportág az erőemelés, honnan jött, hogy versenyszerűen űzd?

Mindig is a családunk része volt a sport. Édesapukám számos testépítő versenyen vett részt, tehát nem is kérdés, hogy az én életemben is nagy szerepet játszik a sport. Korábban kézilabdáztam, ahol sajnos egy sérülés miatt meg kellett műteni a bal térdem. Az orvos azt javasolta, hogy kezdjek el konditerembe járni és erősítsem meg a lábam. Ezután kezdtem el édesapukámmal és a bátyámmal én is edzőterembe járni, ami szépen lassan a szenvedélyemmé vált. Kézenfekvő volt számomra ez a sportág, hiszen örököltem édesapukám „masszív” testalkatát, amit itt kifejezetten előnyömre tudok fordítani.

Hogyan is kell elképzelni egy versenyed, milyen számokban szoktál indulni?

Minden verseny különböző, sosem volt még két egyforma versenyem. A versenyek alapvetően úgy épülnek fel, hogy mindig legyenek nyomó, húzó, pakoló és cipelő számok. A legutóbbi versenyemen volt traktorgumi forgatás, ami nagyjából 230-250 kg között volt. Most éppen autóemelés volt, de bármilyen nehezebb tárggyal lehet emelés, illetve nyomás. A mostani nyomó feladat rönknyomás volt, amit 45 kg-mal kellett csinálni, de például a következő versenyemen Apollo nyomás lesz, ahol 55 kg-ot kell majd kinyomni minél többször 1 percen belül. Koffercipelés is volt, 70 kg-mal de csak 10 métert kellett mennünk, Madridban pedig majd 55 kg-mal kell menni karonként, 40 méteres távon.

Illetve van még a kamionhúzás, az egyik kedvenc számom, ahol nagyjából 8-9 tonnás kamionokat kell elhúzni különböző távokra.

Sokszínűek és változatosak a versenyek, a húzó, cipelő, emelő számokat kifejezetten szeretem, a nyomókat kevésbé.

Melyik eddigi eredményedre vagy a legbüszkébb?

2018-ban volt az első erőemelő versenyem és azóta is folyamatosan versenyzem. 2019-ben, az egyik verseny keretében, volt szerencsénk Strongman versenyt látni, ahol mi lányok is kipróbálhattuk a kamionhúzást. A nagy sikerre való tekintettel, 2020-tól már lányoknak is elkezdtek Strongwoman és kamionhúzó versenyeket rendezni, szóval már bő 3 éve ezekben a kategóriákban is versenyzem.

Márciusban lehetőségem nyílt kiutazni Amerikába, az Arnold Classic versenyre, ahol bothúzásban indultam. Számomra egyértelműen ez volt a legemlékezetesebb versenyem, hiszen ez Arnold Schwarzenegger versenye, amin részt venni nem kis dolog.

Hogy néz ki egy versenyfelkészülésed?

Eddig is figyeltem mind az étkezésre és mindenre, de ennyire tudatos, mint most, nem voltam... Egyértelműen az idei évem a legkeményebb a versenyfelkészülések terén, mindent nagyon tudatosan megtervezek és tartom hozzá magam. Napi kétszer edzem hétközben, a hétvégét pedig aktív pihenéssel töltöm. Az Arnold Classicot megelőző időszak is elég kemény volt versenyfelkészülés szempontjából, de talán most még egy picit szigorúbban veszem a dolgokat, mint akkor.

Milyen áldozatokkal jár?

Aki bármilyen sportot is versenyszerűen űz, az tudja, hogy minden áldozatokkal és lemondásokkal jár. Én ezt nem bánom, hiszen én választottam ezt az utat és szeretem is. Elvégeztem az egyetemet, most már dolgozom, minden nap 8-tól 4-ig irodai munkát végzek, ami elég megterhelő, hiszen a délutáni edzések komoly mentális odafigyelést és energiát igényelnek, és nem könnyű az egész napos ülés után megmozgatni a nagy súlyokat.

A barátaim is mind a sport szerelmesei, így könnyebb megoldani, hogy a teremben lássuk egymást, mint azon kívül.

Most kifejezetten nehéz időszak van, hiszen egy hónap múlva lesz a következő nagy versenyem Madridban. Reggel 6-kor már a teremben vagyok és edzek, majd délután ismét és csak késő este érek haza. Mind fizikailag, mind lelkileg megterhelő ez az időszak.

Milyen versenyeid lesznek még?

Idén októberben indulok az Arnold Europe bajnokságon Madridban, ahol az első 3 helyezett kvalifikálhat majd a jövő évi Arnold Classic világbajnokságra, Strongwoman kategóriában. Ez az idei évem fő versenye, amire már hónapok óta készülök. Két kategóriában is indulok, kamionhúzásban és Strongwomenben is.

Mi vagy ki motivál?

Édesapukám az edzésben hatalmas motiváció és támogatás, mindenben segít, és persze édesanyukám is, aki hatalmas lelki támasz számomra, ha bármi nehézségbe ütközöm, rájuk mindig számíthatok. Amikor nincs is kifejezetten gond, csak látják, hogy valami nem oké, egyből ott vannak és segítenek. Motivál, hogy bebizonyítsam, hogy igenis meg tudom csinálni és megéri a rengeteg belém fektetett idő és energia.

Tudom a célom, és teszem a dolgom!

Forrás: trans.info

Forrás: ripost.hu