A sötétben tapogatózva

Egy 21. századi egyetemista útja a munkaerőpiacra

GAZDASÁGI ROVAT

2/24/2024

A 21. században mi, egyetemisták egyre nagyobb gazdasági kihívásokkal nézünk szembe a munkaerőpiacon való elhelyezkedés során, miközben a globalizáció, technológiai fejlődés és a piaci változások folyamatosan alakítják azt. Az egyetemi végzettség hosszú ideje a sikerhez vezető út, azonban napjainkban számunkra új készségek és stratégiák szükségesek ahhoz, hogy sikeresen helyezkedjünk el a dinamikus gazdaságban és a munkaerőpiacon.

Írta: Pávó Zsófia

Az egyik legjelentősebb kihívás az egyetemi végzettséggel rendelkező fiatalok képzése és a munkaerőpiac elvárásai közötti szakadék. Bár az egyetemeken szerzett tudás és készségek alapvető fontosságúak, gyakran hiányoznak belőlük olyan gyakorlati tapasztalatok és specifikus szakmai ismeretek, amelyeket a munkáltatók keresnek. Emiatt számunkra fontos, hogy párhuzamosan fejlesszük szakmai készségeinket és építsük kapcsolati hálónkat a szakmai világban is.

A digitalizáció és az automatizáció térhódítása további kihívásokat jelenthet. Sok hagyományos iparágban zajló munka automatizálódik vagy átalakul, ami munkahelyek elvesztéséhez vezethet. Fel kell készülnünk arra, hogy olyan területeken helyezkedjünk el, ahol az emberi kreativitás, problémamegoldó képesség és érzelmi intelligencia kiemelkedő fontosságú. Emellett szükségessé válik az élethosszig tartó tanulás és az átképzés, hogy lépést tudjunk tartani a technológiai fejlődéssel és az iparági változásokkal.

A technológiai fejlődések gondolatát folytatva említeném még meg az AI (“artificial intelligence”, azaz mesterséges intelligencia) használatát. Az utóbbi években félelmetes tempóban fejlődött ez a technika, és a közeljövőben -személyes véleményem szerint- még többet és gyorsabban fog. Ha a digitalizációt vagy automatizációt nem is érezzük fenyegetőnek, ez a technológia már valóban tud félelmetes is lenni. Mivel napjainkban is használjuk az AI-t (pl. a ChatGPT-t, Sirit, illetve most már az újabb autómodellekben is fellelhető), így csak idő kérdése, hogy a szakmai világban is nagy szerepet nyerjen, ezzel újabb munkahelyeket megsemmisítve.

A diákhitel és törlesztése további terhet jelent az egyetemisták számára. Sokunknak jelentős összegű diákhitelt kell felvenni az egyetemi tanulmányok finanszírozására, amely hosszú távú kötelezettségként nehezedik ránk a diploma megszerzése után. Ez korlátozza pénzügyi mozgásterünket, és gyakran visszatarthat minket a vállalkozói tevékenységtől vagy a kisebb fizetésű, de érzelmileg és szellemileg kielégítő munkák elfogadásától.

Végső soron az egyetemisták számára a kihívásokkal teli gazdasági környezetben való sikeres navigálás kulcsa a folyamatos tanulás, alkalmazkodóképesség és a szakmai háló kiépítése. Azok a fiatalok, akik nyitottak az új lehetőségekre, és aktívan fejlesztik készségeiket és tudásukat, képesek lesznek kihasználni a 21. század gazdasági potenciálját és sikeres karriert építeniük a modern és változó munkaerőpiacon.

Forrás: infostart.hu

Emellett a kormánynak és gazdasági szereplőknek támogatást kellene nyújtani az egyetemistáknak a diákhitel törlesztésének könnyítésére és a munkaerőpiaci integráció elősegítésére. Ebbe az irányba hazánkban már történt előrelépés, ugyanis 2022. január 1-jén vezették be a 25 év alatti fiatalok SZJA mentességét, ezzel segítve az élhetőbb jövedelem elérését.

Forrás: profession.hu

Egy másik szemszögből nézve a globalizáció és a digitális kapcsolatok lehetőségei új ajtókat nyitnak számunkra a nemzetközi munkaerőpiacon. A távoli munkavégzés lehetőségei és az online platformok révén könnyebb hozzáférni globális lehetőségekhez és projektalapú munkákhoz, amelyek rugalmas munkaidőt és helyfüggetlenséget kínálnak.

Tehát fel kell készülnünk a modern gazdaság és munkaerőpiac változásaira, és rugalmasan kell alkalmazkodnunk a kihívásokhoz és lehetőségekhez. Fontos, hogy az egyetemek és az oktatási intézmények korszerűsítsék tanterveiket és fejlesszék gyakorlati tapasztalatokat nyújtó programjaikat, hogy jobban felkészítsék a hallgatókat a munkaerőpiac elvárásaira.

A gazdasági politikák kidolgozása és alkalmazása, valamint az innováció támogatása fontos lépéseket jelenthet a munkaerőpiac rugalmasságának és az egyetemisták sikeres elhelyezkedésének elősegítésében.