A szomszéd jövője mindig zöldebb

Az elektromos autók sötét oldala

11/4/2023

“Szia haver, késni fogok egy kicsit, az éjszaka nem raktam fel tölteni a kocsim.” “Bocsi, lehet mégsem megyek, mindjárt lemerülök.” - avagy ilyen és efféle mondatokat idéz elő a zöld jövő felé tartó út.

Írta: Pávó Zsófia

1. Ár és beszerzési költségek: Az elektromos autók általában drágábbak, mint a hagyományos benzines, dízeles vagy akár hybrid vetélytársaik. A magas beszerzési költség sokak számára rögtön kizáró ok, főként, ha a saját korosztályunkat nézzük.

4. Töltési infrastruktúra hiánya: …és bár egyre több városban és területen dolgoznak az ügyön, még mindig sok helyen hiányoznak a megfelelő töltési lehetőségek. Ez különösen vidéki területeken és kevésbé fejlett országokban lehet macerás.

8. Zéró zaj: Az elektromos autók általában sokkal csendesebbek, mint a hagyományos autók, de ez néha hátrányt is jelenthet. A gyalogosok és kerékpárosok nehezebben hallják az elektromos autókat, ami a közúti biztonságot veszélyeztetheti, mindemellett a motorhang élvezők is háttérbe szorulnak.

Összességében az elektromos autók sok előnnyel rendelkeznek, de ha fontosnak tartod a felsorolt szempontokat, érdemes lehet más opciókat is számításba venned. Az elektromos autók továbbra is fejlődnek, a technológia pedig megállás nélkül halad előre, így az esetleges negatívumokat is ki tudják küszöbölni a cégek, remélhetőleg a közeljövőben.

Az elektromos autók egyre népszerűbbek a világ számos részén, sokan látják bennük a zöld jövőt. Bár valóban számos előnyt kínálnak, például alacsonyabb üzemeltetési költségeket és környezetbarát működést, nem szabad figyelmen kívül hagyni a negatívumaikat sem. Ebben a cikkben számos olyan szempontot fogok megemlíteni, amely miatt az elektromos autók nem tűnhetnek a legjobb opciónak a piacon, fiatal vásárlóként nézve.

9. Ökológiai lábnyom: Bár az elektromos autók működése közvetlenül nem termel szén-dioxid kibocsátást, az autók előállításához használt energia negatív hatással lehet a környezetre. Hogy ez miért is van így? Az aksi gyártása röviden: a kongói gyerekek által kibányászott nyersanyagot elszállítják feldolgozni (általában Dél-Amerikába), utána a világ egy másik pontjára reptetik, hogy elkészüljön belőle maga az aksi (ez a legtöbb esetben Japán vagy Kína). Legvégül pedig az autót legyártó országba is transzportálni kell. Mindezek miatt, a repülő által kibocsátott szén-dioxid sokszor károsabb a környezetre, mint egy átlagos autó.

Az ökolábnyom csökkentése érdekében az energiatermelésnek is zöldnek kell lennie.

2. Korlátozott hatótáv: Az elektromos autók hatótávolsága továbbra is korlátozott. Bár a technológia fejlődik, és az új modellek képesek egyre nagyobb távolságokat megtenni egyetlen feltöltéssel, továbbra is figyelembe kell vennünk, hogy hosszabb utak során többször kell félreállnunk tölteni a kocsit

3. Hosszú töltési idő: A töltési idő az elektromos autók egyik fő gyenge pontja. A gyorstöltők segítenek enyhíteni ezt a problémát, ami például a KIA-nak sikerült: az EV 6 modellnél a tulaj nem tudott meginni egy kávét sem, olyan gyorsan feltöltött az aksi, de ezt akár egy Tesla-ról is elmondhatjuk saját gyorstöltő állomásaival. Azonban a legtöbb modellnél még mindig sokkal hosszabb időt vesz igénybe, mint egy hagyományos autó tankolása. Mint már említettem, ez különösen akkor problémás, ha hosszú utakra indulunk, vagy ha nincs rendelkezésre álló töltőállomás…

Forrás: eon.hu

5. Környezeti hatások: A környezetvédelmi előnyök mellett az elektromos autók előállítása is jelentős negatívumokkal járhat. Az akkumulátorok előállítása például rendkívül energiáigényes, egyes ritka nyersanyagok kitermelése pedig súlyos környezeti problémákat okozhat. Vegyük például Kongót, ahol a kobalt bányákban gyerekmunkával végzik a kitermelést.

6. Korlátozott modellválaszték: Bár az elektromos autók választéka folyamatosan bővül, azonban még mindig korlátozott ahhoz képest, amit a hagyományosak piaca kínál. Ez lehet problémás, ha valaki olyan szempontok alapján szeretne autót választani, mint például a terhelhetőség vagy a stílus.

7. Akkumulátorok élettartama és újrahasznosítása: Az elektromos autókban használt akkumulátoroknak korlátozott élettartama van, a cseréjük pedig költséges lehet. Az akkumulátorok újrahasznosítása is komoly környezeti problémákat okozhat, mivel tartalmaznak veszélyes anyagokat, emiatt különféle megkötések vonatkoznak rájuk. A jelenlegi uniós előírás szerint a lítium akkumulátorok súlyának 50%-át kell újrahasznosítani, terv szerint 2025-re már 65%-ra emelik a követelményt.

Forrás: honda.hu