A Zene Háza

2/18/2023

A budapesti Városliget szívében egy igazán szembetűnő épületre bukkanhatunk. Ez nem más, mint a Magyar Zene Háza, mely a Magyar Kultúra napján került átadásra és 2022. január 23. óta izgalmas programokkal és koncertekkel várja látogatóit. Na de mit érdemes tudni erről az épületről?

Írta: Lovas Hanga

Az épület különleges felépítését, külsejét egy japán sztárépítész, Sou Fujimoto álmodta meg. A végeredmény egy igazi kortárs építészeti remekmű lett: „Organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezetével és hatalmas üvegfalaival összetéveszthetetlen látványt nyújt, nem véletlen, hogy világszerte a legjobban várt új épületek között tartja számon a nemzetközi szakma.” A Zene Háza, a korábban itt álló, lepusztult Hungexpo helyére épült, környékén mint egy 7000m2 zöld terület került felújtásra, mely immár a Városligeti park szabadon látogatható részét képezi.

A Liget Budapest Projekt keretében megnyílt intézmény megalkotásának célja a magyar zenekincs átfogó, a zenetörténetünk részenként való megismertetése. A hely igazi élő közösségi térként funkcionál, mely a magyar zenei élet kiemelkedő találkozópontja lesz. Az épületben megtalálhatóak különböző kiállító és oktatótermek, emellett koncertek megrendezésére alkalmas terem és egy szabadtéri színpad is helyet kapott. Programok terén, koncertekre, zenepedagógiai foglalkozásokra, hangversenyekre, tárlatokra is számíthatunk.

Világszerte ritkaságnak számít, koncertterme, melynek falai üvegből vannak, izgalmas és egyedi látványt nyújtva. Technikailag viszont egy igazi kihívás volt kivitelezése. A feladatra egy nagy nemzetközi tapasztalattal rendelkező, japán cég vállalkozott, a Nagata Acoustics. A cég folyamatosan együtt működve a tervezővel, innovatív megoldásokkal közelítette meg a kihívást. A nagy, összefüggő üvegfelület helyett, kisebb cikk-cakk alakban megtört falakat hoztak létre. Így a hang szétszóródva verődik vissza a felületről, homogén hangzást eredményezve.

Hazánk legújabb büszkeségére világszerte felfigyeltek: A CNN és a World Architecture Community 2021-ben az egyik legjobban várt új épületnek nyilvánította. Már az épület tervei alapján 2019-ben a világ legjobb középületének választották a londoni International Property Awards által. Az ingatlanszakma egyik legnagyobb, legelismertebb kinevezését, a fentebb említett szenzációs építésznek, Sou Fujimoto-nak köszönhetjük. 2020-ban pedig a világ legjobb zenei tematikájú fejlesztésének járő fődíjat nyerte meg, az amerikai Music Cities Awards-tól.

A Magyar Zene Házába mindenképp érdemes betérni ha a környéken járunk, ha nem is kifejezetten a zenei élményért, akkor az építmény nem mindennapos látványáért, biztosan megéri.