Ahol megkérdőjelezed, hogy mi is a valóság

Izland rejtélyei

UTAZÁS

11/12/2023

Nem mindenkinek lenne rögtön az első gondolata egy ilyen távoli, északi országnak a megjelölése következő úticélként. Első ránézésre azt mondanám megértem, hiszen hideg van, jó hosszú repülőúttal lehet csak megközelíteni, nem mellesleg az árak sem a legkedvezőbbek. De miket rejthet mégis ez a különleges ország?

Írta: Csutak Zsófia

Sajnos mi csak pár napra tudtunk elmenni erre a varázslatos helyre, így nem minden szegletét tudtuk bejárni az országnak, de már erre a pár napra is bátran kijelenthetem, hogy teljesen megérte elmenni. A repülőgép landolása után utunk Reykjavikba, a fővárosba vitt tovább, aminek kikötője egyszerűen gyönyörű volt. Ahogy haladtunk utunkon talán az egyik legérdekesebb, amit kiemelnék az a Geysir, ami aztán nem mindennapi látvány. Nem véletlenül lett erről a gejzírről elnevezve az összes többi. Tipikusan olyan jelenség ez, amit ha nem vagy ott és nem tapasztalsz a saját szemeddel, akkor el sem tudod képzelni, hogy ezt igenis a természet alakítja így.

A Blue Lagoon kékségéről eddig biztos vagyok benne, hogy azt hitted csak valami tévhit. Ideje megcáfolnom ezt az állítást, ugyanis élőben is pont olyan gyönyörű, mint ahogyan az le van írva. A vízesések, tavak, folyók sokasága egyszerűen leírhatatlan élményt nyújt az embernek. Amikor olyan táj tárul eléd, amit maximum csak képeken látnál, amikor úgy tükröződnek vissza a hegyek és a fák a vízről, hogy szinte megkülönböztetni sem tudod, hogy melyik a valóság. Számomra az, hogy te bármikor kihajózhatsz a jeges óceánra és te ilyen-olyan állatokat figyelhetsz meg, mint például a bálnák, pingvinek és a lundák, ez hihetetlen élmény lehet.

Hogy miket is ettünk ezekben a napokban?

Nem nehéz kitalálni, hogy egész idő alatt halak, rákok, kagylók tömkelegét fogyasztottuk el a lehető legnagyobb élvezettel. A homár leves az egy ilyen all time favourite kategóriás étel lett az Izlandon tartózkodásunk alatt, aki nincs is annyira oda a tengergyümölcsökért, még ő sem tudna ellenállni ennek az igen ízletes fogásnak.

Azok a bizonyos zöld fények...hát igen. Talán ez az egyik oka annak, hogy az emberek úgy döntenek, hogy a világ északi részét is fel szeretnék fedezni, csakhogy láthassák ezt a csodálatos jelenséget. Sajnos nekem nem adatott meg a lehetőség, hogy az akkori időszakban, amikor mi voltunk láthassam ezt a gyönyörű fényt. Szóval a fényeknek a szépsége még számomra is csak egy rejtély marad egyelőre(!). Ez még egy indok arra, hogy tovább kutassam az olyan helyeket, ahol láthatom ezt a csodát. Ha tényleg csak emiatt szeretnél ilyen helyekre utazni, nagyon ajánlom, hogy először nézz utána, hogy az év milyen időszakaiban és hol van rá lehetőség látni.

Összességében az, hogy ennyire távol mentünk el a hazánktól és egy teljesen másik kultúrát és életmódot ismerhettem meg, az ténylegesen egy olyan dolog, ami egy akkora pluszt ad az életembe, hogy innentől csak még többet szeretnék megtapasztalni. Elképesztő érzés lehet úgy felkelni minden nap, hogy ilyesfajta látványok várnak a környezetedben.