Ez most rám tartozik?

KULTÚRA

2/14/2023

Neked is volt már olyan híresség gyerekkorodban, akire felnéztél vagy akiben csalódtál valamiért? Vágytál valaha arra, hogy a világsztárok bőrébe bújhass? Vegyük hát sorra, hogy mennyire is nehéz az átlagosnál ismertebbnek lenni és milyen következményekkel jár.

Írta: Turza Viktória

Legyen szó függőségekről, megcsalásról vagy bírósági perekről, celebeink mindig tudnak újat mutatni évről évre. Nem is kell nagyon keresgélnünk, hogy egy-egy ismertebb személy magánéletéről olvassunk, hiszen sokszor saját maguk beszélnek rossz döntéseikről vagy akár az egész életükről. Ilyenkor merül fel azon kérdés az emberekben, mi szerint, ha mindent megoszt valaki a magánéletéről, már jogosan szólhatnak-e bele mások a személyes ügyeibe.

Szeptemberben egy repülőtéren fotózták le Cara Delevingne modellt piszkos ruhában, kócos hajjal és nem éppen stabil mentális állapotban. Az incidens óta pedig anyja drogbotrányaitól kezdve az egész gyerekkorát és családját elkezdték támadni és -kiteregetni az úgynevezett családi szennyest. Ezen információk pedig nem azért láttak napvilágot, hogy a híresség cselekedetére próbáljanak magyarázatot találni, hanem az újságírók pénzkeresési lehetősége miatt.

De mi a helyzet azokkal, akik csak kívülről szemlélik az egész eseményt? Nyilvánvalóan nem tudjuk személyes jelenlétünkkel támogatni példaképeinket, de az internetes platformoknak köszönhetően többen ezt üzenet vagy komment formájában tesszük meg. Ellenben, legtöbbször sokan közülünk csak pálcát törnek mások felett úgy, hogy nem ismerik a körülményeket.

Ma Magyarországon is sok olyan ismertebb személlyel találkozhatunk, akik nem éppen pozitív megítélésűek. A magamutogató képek mellett az undorító beszédet és az iskolázatlanságot hozzák fel legtöbbször ellenük, még akkor is, ha tehetségesek és letettek valamit az asztalra. A negatív megjegyzések és utálatáradat pedig nem kedvező az említett celebek mentális egészségének sem.

Ezzel szemben, az olyan sztárok, akik nem hozzák nyilvánosságra a magánéletükben történteket, több iskolát végeztek, díjakat is nyertek és nem adnak interjút gyakran, sokkal jobb megítélésnek örvendenek.

Mindent összevetve, elég nehéz megállapítani, hogy van-e jogunk bíráskodni más emberek felett; elvégre olyan személyekről beszélünk, akiket nem ismerünk személyesen. Mégis mindenkinek van első benyomása másokról, amit nem feltétlen könnyű megváltoztatni, pláne akkor, ha a sokszor félrevezető hírek befolyásolni tudják véleményünket.