Fizess az arcoddal

- a jövő már Kínában -

GAZDASÁGI ROVAT

3/18/2024

Túl vagy a heti nagybevásárláson és ahelyett, hogy a pénztárcádból húznád ki a bankkártyádat vagy a telefonod szednéd elő a zsebedből, egyszerűen csak a kassza elé állsz, az beolvassa az arcod és máris mehetsz a dolgodra, kifizettél mindent. Ijesztőnek vagy izgalmasnak hangzik?

Írta: Péterfalvi Luca

Biztosan megfordult már a fejedben, hogy mi lenne, ha az, amit az utópisztikus (vagy néha inkább disztópikus) filmekben látunk, valósággá válna. Például a Lopott idő c. filmben az élet időtartamával való fizetés mindig is egy kitalált, túlságosan “mesés” koncepciónak tűnhetett számunkra, ám hasonló technológiák a világ másik felén már megszokottá és a hétköznapok részévé válnak.

Egy fontos kérdés maradt: mennyire fog ez a technológia megmaradni és mennyire fog beépülni az emberek hétköznapjaiba? Nos, ezt senki sem tudja pontosan megmondani, de Kínában az arcfelismerés már régóta a normális élethez tartozik. Rengeteg lakóház van már felszerelve arcfelismerő beléptető rendszerrel, amik bár nem mindig működnek tökéletesen, de mindenképp a haladás irányába mutatnak. 2019, az első FRP bemutatása óta a lakosság meg tudott barátkozni a gondolattal, hogy elég az arcuk a fizetéshez, sokkal jobban támogatják, mint a Covid alatt. Kedvelik a gyorsaságát, az egyszerűségét, ám még mindig bosszankodnak, ha a rendszer nem tudja leolvasni az arcukat és a telefonszámuk megadására kéri őket.

A jól ismert Covid-19 beköszöntével egyre nagyobb népszerűséget szerzett Kínában az érintés nélküli fizetés. Már a pandémia előtt is, a hatalmas ázsiai ország világelső volt a mobilos fizetésben. Minden ott lakó polgár tudta, hogyha vásárolni támadna kedve, elég, ha nála van a telefonja, a boltban beolvassa a termék QR-kódját az Alipay vagy a WeChat Paynek nevezett alkalmazások egyikével, és máris fizetett. Azonban Kína nem áll meg a modernebbnél modernebb fizetési módok fejlesztésével. A „Facial-Recognition Payment” (röviden: FRP) kifejlesztésével egy új szintre léphetnek a vásárlók. De hogyan is működik? A felhasználó előbb letölti az fizetésre használt alkalmazások egyikét, regisztrál, megadja az adatait, majd, amikor legközelebb megy a boltba, már használhatja is a saját arcát a fizetéshez a kasszánál lévő kamerába nézve.

Ez eddig nagyon modernnek és hasznosnak tűnhet, mert nemcsak pénztárcát, de telefont sem kell magunkkal cipelnünk, ám mint mindennek, az FRP-nek is megvannak a hátrányai. Bár 2021-ben több mint 495 millió kínai lakos használta ezt a módszert fizetéshez, rengeteg vásárlóban kételyt keltett az FRP biztonságossága. Kutatások szerint az FRP túlzott gyorsasága és újdonsága okozta a bizalom hiányát a vásárlókban. A többség csak olcsóbb termékek vásárlásához használná ezt a módszert az arcfelismerő hibájától tartva. A vásárlók bizonytalanságát jól mutatja, hogy hiába írták ki a kasszákra, hogy nem kötelező levenniük a maszkot mielőtt fizetnek, hiszen az FRP rendszer az arcvonásokat figyeli, az emberek többsége mégis letolta a maszkot az arcáról amint a kamera venni kezdte őket, a rendszer hibás arcfelismerésétől tartva. Az FRP bevezetésekor lefuttatott kutatások mutatják, hogy az emberek már csak azért sem bíznak a rendszerben, mert fogalmuk sincsen arról, hogyan működik. A kritikák főleg az Ali Pay FRP rendszerét érték. Az iPhone-nál megszokott Face ID-val ellentétben az Ali Pay nem mutatja meg a felhasználónak a folyamatot, ahogy rögzíti az arc mozdulatait. A rendszer szimplán azt az adatot használja, amit a felhasználó feltöltött azzal, hogy regisztrált. A feltöltött adat a Kínában kötelező, kormány által őrzött arckép, amit általában az emberek beazonosításához használnak. Azonban azok a kínai polgárok, akik az FRP tesztelésében részt vettek nem emlékeztek arra, hogy amikor régen, még az FRP bevezetése előtt regisztráltak Ali Payre megadták a saját fotójukat, így ez bizonytalanságot keltett bennük. Úgy érezték: „Mégis honnan ismeri ez a rendszer az arcomat?” A hátrányai tehát az FRP-nek főleg az emberi óvatosság és a kételkedés, amit szépen lassan, idővel talán a technológia le tud győzni megfelelő javítgatásokkal és odafigyeléssel a fejlesztőktől.

Összességében a Facial-Recognition Payment egy hatalmas, hihetetlenül modern ugrása az emberiségnek, ám mint minden találmánynak, az FRP-nek is van még hova fejlődnie. Elsősorban az emberek bizalmát kell megnyernie és azt kell elérnie, hogy vásárlásnál a bankkártya vagy a QR-kód olvasás helyett a sokkal kényelmesebb, gyorsabb arcfelismerő fizetést használják.

Forrás: https://www.nngroup.com/articles/face-recognition-pay/