Harajuku

- avagy japán utcadivat -

KULTÚRA

11/11/2023

Cukimuki lányok a szivárvány minden árnyalatában pompázó ruhákban, kiegészítőkkel tele aggatva mutatnak béke jelet a kamerának, te pedig azt gondolod: "atyaisten, ebben kiment az utcára?" Ismerős? Most felfedezzük a japán utcadivat rejtelmeit, hiszen a harajuku nem csak ebből áll!

Írta: Péterfalvi Luca

A Harajuku stílus a Tokióban található Harajuku divatnegyedből származó kifejezés. Ez nem egy konkrét stílust jelöl, hanem rengeteg öltözködési formát, amit a hagyományok ellen tiltakozó, merész fiatalság magáévá tett Japánban. A Harajuku a szigorú szabályokat és a társadalomnak való megfelelési kényszert ellenzi. Kezdetben a tradicionális japán öltözködést szerették volna „nyugatiasabb” ruhákra cserélni a japánok, mivel azt vallották, hogy úgy öltözködnek, ahogy akarnak, ha az nem is fog a társadalomnak tetszeni. Napjainkban, ha végigsétálunk Tokió divatnegyedén, rengeteg különböző stílussal találkozhatunk, amik azonnal ámulatba ejthetnek minket.

Láthatjuk, hogy a Harajuku kihatással van a nyugati divat világára, ez persze fordítva is igaz, nyugat is hat Japánra. Ez a hatás a legjobban a Gyaru stílusnál látszik, ami az egyik leghíresebb japán divat szubkultúra. Ez a stílus nagy hangsúlyt fektet az amerikai és európai szépségideál megvalósítására. A gyaru (az angol „gal” szó japán kiejtése, ami a girl szlenges verziója) alappillérjei a durva, túlzott smink, a hatalmas szempillák, állatmintás cuccok és persze az agyonszoláriumozott barnaság. A gyaru a tradicionális japán szépségideál és a nők elé fektetett elvárások ellen lép fel. Ahogy a többi szubkultúránál, a gyaru is már egy egész életstílust képvisel. Ez megmutatkozik például a követők egy sajátos szlenggel való beszédében, amit a japánul beszélők ezer közül is megismernének.

Először is, ott van a Decora stílus, amire sokan asszociálhatnak, ha a „furi japán” divatra gondolnak. A 90-es években kezdődő őrület könnyen hódította meg az emberek szívét. Aki egy kis vidámságra, színre vágyott ruhatárában, annak nem kellett messze mennie, hiszen a Decora stílus lényege: minél színesebb, annál jobb. Mint minden Harajuku stílusnak, ennek is vannak alfajai: Pink Decora, Red Decora, vagy a híresebb Dark Decora, ami az alap Decora megfordítása. A célok közé tartozik a kiegészítők halmozása, nem ritka, hogy valakinek nem látszik ki a haja színe a sok hajcsat alól. A rikító, figyelemfelhívóan színes ruhákkal ellentétben a Decorára jellemző a visszafogott, szinte semmilyen smink, amit viszont arcra ragasztott matricákkal dobnak fel a lelkes követők.

A Decora szinte szöges ellentéte a Visual kei, amit a 80-as években terjesztettek el japán zenészek, akik a glam rock, a gót és a punk műfajokban alkottak. A Visual kei stílusnak hatalmas kultúrája van Japánban, ódákat lehetne zengeni róla. Az öltözködés alapjai főképp az „androgynous” stílus, aminek a lényege, hogy nem tesznek különbséget férfi és női ruha között, azt hordják, ami tetszik és belefér a visual kei általuk képviselt részlegébe. A visual kei hasonló David Bowie ikonikus, merész és színes megjelenéséhez, amire a japánok sokszor a „kote kei” kifejezést használják. A visual kei viszont nem annyira színes, inkább fekete, szürke, néha kék és lila ruhákkal dolgozik. Csipkét, koponyás vagy keresztes mintát előszeretettel hordanak a stílus követői, azonban előfordulhatnak világosabb, hétköznapibb, nem annyira „gótos” verziók is. A visual kei lényege összességében, hogy kiegészítői, ruhadarabjai külön-külön furcsának, nem összeillőnek tűnhetnek, viszont, ha valaki tudja viselni, akkor összeáll a kép és nem fogjuk rendetlennek érezni a végeredményt.

De hogy miért is fontos és meghatározó jelenség napjainkban az, ami Harajukuban történik? Elsősorban a divat mostanában sokszor elnyomó, versengő és túlságosan elitnek hitt világában egy hely, ami engedi, hogy azok a fiatalok, akik még próbálgatják szárnyaikat és keresik stílusukat, önmaguk lehessenek, az egy borzasztóan előremutató és pozitív dolog. Mindenki meg tudja találni a saját kedvencét, azt az öltözködést, amiben kényelmesen érzi magát. Ha pedig ez megvan, könnyedén találhat hasonló ízlésű embereket, akiknek a közösségéhez csatlakozhat. Így tehát a Harajuku divat az önkifejezés, a furcsa, nem hétköznapi dolgok támogatója, amiben mindenki ki tud teljesedni és menedéket tud találni a rideg valóságtól.