Magyar basszus zenei kultúra, dubstep megközelítéssel

KULTÚRA

2/9/2023

Bizonyára mindenki hallott már valamilyen formában a basszus zenéről. Többek meg is fordulhattak egy-két bulin országszerte, akár egy fesztiválon. De vajon mi is ez a zenei műfaj?

Írta: Czippán Máté

Maga a bass zene egy elég tág fogalom, hiszen magába foglalja a drum and bass, dubstep, bass house és még megannyi műfajt. Magyarországon a kezdete nagyjából a 2000-es évek elejére tehető Dj Palotai által. Ugyanis Ő volt az a személy, aki behozta az országba ezt a műfajt. Elég ha csak megkérdezzük hazánkban az egyik legsikeresebb buli szervező csapat tulajdonos, feltaláló ikerpárosát, a Dublic ikreket. Rengeteg hozzájuk hasonló fiatalt karolt fel és segített megismertetni velük a műfajt.

Az első híresebb és sikeresebb rendezvényeket, a Bladerunnaz csapata hozta létre hazánkban, a 2000-es évek közepén. Nem véletlenül, ugyanis ha valaki azt mondja Drumm and Bass, szinte mindenkinek ők jutnak eszébe. Ha buliról van szó, ez a műfaj manapság már abszolút nem számít undergroundnak.

Későbbiekben jött létre, a már említett Next Level csapata, akik a 2010-es évektől hozták sorra a minőségibb bulikat. Ekkoriban volt megfigyelhető Skrillex hatalmas hatása a fiatalokra, ugyanis ki ne emlékezne legalább egy híres számra tőle - ilyen például a Bangarang című dal. Tehát adott egy fiatal közeg, amely szívesen ismerkedne az akkor még meglehetősen underground stílusként titulált basszuszenével, és adott egy ötletekkel, motivációval teli csapat. Ebből csupa jó dolog sülhet ki, gondolhattuk. De senki sem mert volna álmodni róla, hogy ennyire.

Például nem lehet elmenni a tény mellett, hogy Marshmello hazánkban járt először Európában 2016-ban, a Next level szervezésében. Ezt követően számos világhírű basszuszenei világsztár látogatott el hazánkba (Svdden Death, Troyboi, Barely Alive). Az előadóknak és minőségi a megvalósításnak köszönhetően hazánkban 2018 derekán már nem mondhattuk, hogy ne lenne olyan fiatal, aki ne hallott volna erről a stílusról. Természetesen ahogy lenni szokott, számos másik buliszervező csapat jött létre (Black Trap, Syndicate System, NapiJumpup). Azonban a Covid járvány következtében sajnálatos módon sokan el is tűntek.

A fent említett két szervezetnek köszönhetően (Next Level, BLZ) a magyar közeg megismerhette és átélhette e műfajt, de ami még fontosabb: egy közösséget, sőt, egy családot hozott létre a fiatalok és a középkorúak körében. Ők a mai napig combos részét alkotják a legtöbb rendezvénynek, legyen az bárhol az országban.