Magyar eredmények a téli olimpián

2/1/2022

A 2022-es Pekingben megrendezett téli olimpiáról magyar sportolóink számos elismerésre méltó helyezéssel tértek haza. Hogy melyik sportágban, milyen eredményeket értek el? A továbbiakban olvashatod:

Írta: Lovas Hanga

A rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres számában, ismét éremért szurkolhattunk: Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang is bejutott, azonban ő a finálé felénél kiszállt a versenyből. Először lefújták a futamot, a bírók pengeszilánkokat találtak a jégen. A második rajtnál Liu Shaolin Sándor kezdte az élen, első helyét megtartva ért be a célba. Végül sárga lapos büntetéssel kizárták a versenyzőt, a teljes mezőny végére sorolták. A zsűri két esetben is szabálytalannak látta, így végül Liu Shaolin Sándor, bronz éremmel a nyakában állhatott a dobogón.

Bronz érmet hozott ismét a Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, John-Henry Krueger csapat, a vegyes 2000m váltó rövidpályás gyorskorcsolya versenyszámban.

A 2022-es Pekingi téli olimpiát az egyik legsikeresebb évnek tekinthetjük, hiszen számos sikeres eredménnyel és három éremmel gazdagodtunk. Mindnyájan büszkék lehetünk a magyar versenyzőink kitartására és tehetségére.

Az idei téli olimpián rövidpályás gyorskorcsolyában hozták a legnagyobb sikereket. Liu Shaoang a „férfi 500m” kategóriában arany érmet szerzett. Miután a negyeddöntőből Liu Shaolin Sándor majd John-Henry Krueger is kiesett, már csak Liu Shaoang maradt versenyben. Futamgyőztesként, a legjobb idővel jutott be az elődöntőbe és a fináléba is. Minkét futamban szoros volt a verseny, a kanadai Dubois mindkétszer előre tört, azonban sikerült visszaelőzni őt. A fináléban pedig az orosz Ilijev volt végig a sarkában, aki megelőzni nem tudta, végül 40 másodpercet követően, első helyen, olimpiai bajnokként ért célba kettejük előtt.

További eredményeket is hoztak a magyar versenyzők, különböző kategóriákban:

Az alpesisí műlesiklás számában Kékesi Márton 33., Tóth Zita 40. helyen végzett. Óriás-műlesiklásban pedig Kékesi Márton a 34. helyen végzett.

Sífutásban Kónya Ádám, 15km-en 80., illetve 50km-en 55. helyezést ért el. Pónya Sára pedig, 10km-en a 97. lett.