Mi is az a kriptovaluta?

(avagy miért jó ez nekem?)

2/22/2022

Eleged van abból, hogy bambán nézel, ha a baráti társaságban a bitcoin aktuális árfolyamáról beszélnek? Halkan csüggedsz, amikor valaki beszámol a hatalmas pénzösszegről, amit kriptovaluták kereskedésével harácsolt össze, és nem tudod, miről is van szó? Hadd vezesselek körbe.

Írta: Botos Balázs

Mi is az a kripto tehát? Nos, ez nagyban függ attól, hogy kit kérdezünk. Ha ezt a kérdést egy bankárnak szegezzük, ők populista mozgalmakról, csalafintaságról kezdenek hőbörögni. Egy szoftverfejlesztő mélyebben belemenne a blokklánc működésébe, adatszerkezetekről, algoritmusokról beszélne órákon keresztül. Ami a valósághoz viszont legközelebb áll, befektetői szemmel egy remek lehetőség, akár a jövőnk megalapozására, akár megtakarításaink elkezdésére.

Oké, de mit jelent ez pontosan? A kriptovaluta egy olyan digitális fizető vagy csereeszköz, mely a normális valutákkal ellentétben decentralizált, evégett országok közti fizetésre is könnyűszerrel alkalmazható. Maga a „cryptocurrency” szó a digitális valuták minden tagjánál megtalálható titkosításra, delokalizáltságra vezethető vissza. Nincs központi bank, nincsenek pénzintézetek, csak egy vevő és egy eladó. Egy virtuális valuta értékét nem a mögötte álló, például arany fedezete határozza meg, hanem a piac. Minél népszerűbb egy adott kripto, minél kevesebb van belőle a piacon, minél stabilabb mögötte a technológiai háttér, annál többet ér.

Oké, de hogyan kerülhetsz be? Kezdetben természetesen szükséges a brit állampolgárság, itt a már legtöbben elbuknak. Aztán a beugró fizikai állapothoz szükséges legalább 45 fekvőtámaszt és felülést teljesítened, 9 és fél perc alatt 2,4 kilométert futnod, 10 méteres toronyugrás után merülési teszteket végezned, 200 métert 5 perc alatt leúsznod egyenruhában fegyverrel és 12,8 kilométert futnod hegynek fel 60 perc alatt. Ha ez megvan, elkezdődhet a kiképzés, ami nehezebbnél nehezebb feladatokat tartogat a jelentkezők számára. A fél évig tartó alapkiképzés legnehezebb próbái közé tartozik, amikor az újoncokat kidobják egy walesi erdő közepén, ahonnan egy 40 kilós hátizsákkal kell visszajutniuk 20 óra alatt a 65 kilométerre fekvő bázisra, csupán fél liter vízzel, élelem nélkül. A legkegyetlenebb mind közül a kiképzés utolsó pár napja lehet, Chris Ryan, a SAS Öbölháború-veteránja így nyilatkozott róla: „Miután az újoncok két hetet töltöttek el minimális élelemmel és menedékkel terepen, 36 órás kínvallatásra viszik őket. Valószínűleg ez a 36 óra a legkeményebb, amit addig átéltek a katonák." A kiképzésen általában évi 100 jelentkező vesz részt, melyből csupán átlagosan 10-15 fő nyerhet végül felvételt, az sem ritka, hogy valaki a kiválasztási folyamat során elhalálozik. De mit is kapnak ezért a katonák? Megbecsülést, évi 12 millió forintnak megfelelő fontot, bevetési pótlékokat, lakhatást és rengeteg adrenalint.

Blokklánc ide, blokklánc oda, mégis hogy épül fel egy ilyen kriptovaluta? A blokklánc egy elosztott adatbázis, amely nyomon követi a kriptovaluta tranzakciókat. Ez egy folyamatosan növekvő lista, amely blokkokból áll. Ezek a blokkok biztonságos kriptográfiai módszerekkel kapcsolódnak egymáshoz, így a blokkláncon tárolt információ egy megosztott – és folyamatosan összeegyeztetett – adatbázisként létezik.

Hogyan lesz neked is kriptód? Legegyszerűbben úgy juthatsz kriptovalutához, ha felregisztrálsz egy online tőzsdére (mint mondjuk a binance.com), ide beutalsz egy reál pénzt, mondjuk dollárt, amiért cserébe ezt az összeget (nyilván bizonyos költségek megfizetése mellett) Te virtuális pénzekbe fektetheted. Néhányan úgy keresnek új coinokat, hogy a számítógépükkel validálják a tranzakciókat a blokkláncon. Ezeket a számításokat a köznyelv egyszerűen bányászatnak hívja, ezek segítségével telítődik is egy piac, így jönnek létre újabb elérhető coinok, kvázi ez egy „pénznyomda”. Természetesen ehhez a módszerhez nagyon komoly számítógép, inkább számítógépek kellenek, olyan grafikus meghajtókkal, melyek a népszerűségük és a készlethiány miatt most bőven többszázezer forintos tételek darabonként. Ezek mellett szimplán eladhatsz valamit kriptóért, bizonyos játékokkal is lehet egy-két coint szerezni, ha beleássa magát az ember, jó pár lehetőségre akad.

Ha kriptovalutákról van szó, az emberek nagy része szinte azonnal a bitcoinra asszociál. A bitcoin az első kriptovaluta, mely 2009-ben jelent meg, kerek 1 centes értékkel lett kibocsájtva, 12 évvel később az eddigi elért legmagasabb értéke 69.045 dollár volt. Az online bitcoin-tőzsdék hatalmas forgalmat bonyolítanak, és ezeken nemcsak egész, hanem részbitcoinokat is lehet venni, egészen a bitcoin százmilliomod részéig. Azonban megéri-e ma bitcoinba fektetni? Nos, a cikk írásakor éppen 38 ezer dolláron stagnáló coinról megkérdezve alapvetően három féle embert fogsz találni. Van, akinek rendesen felépített portfóliójában bizonyos mennyiségű általában egész stabil bitcoin és helyet foglal el, mondjuk 20%-ot. Vannak azok, akik csak hosszútávban gondolkoznak, csak ebbe fektetnek, és olyanok is, akik a közelébe se mennek, inkább a hatalmas, robbanásszerű értékemelkedést várják az úgynevezett altcoinoktól, újabb, kisebb projektektől, amelyekben még ottvan a hirtelen meggazdagodás lehetősége is. Ezek a projektek hirtelen nagyon felkapottak lehetnek, egy két esetben akár több száz százalékos változás is kimutatható 1-2 napokon belül, így sokszorozva meg az ember addig belefektetett tőkéjét, erre egy remek példa a viccként indult Dogecoin.

Felmerülhet benned, hogy ugyan biztonságos-e ez az egész? Nos, a riogató hírekkel ellentétben amíg a blokkláncon található számlákhoz senki sem fér hozzá, az egész kripto mizéria a végletekig biztonságos. A kriptovaluták helyzete lényegesen különböző országonként és jogilag továbbra sem meghatározott. Míg bizonyos országok kifejezetten engedik használatát és kereskedelmét, addig mások tiltják vagy korlátozzák azt. Kínában például tilos kriptoval kereskedni, míg Amerikában vagyonként tartják nyilván a bitcoint, nyereségadó fizetendő utána, valamint akár olyan cégeknél is fizetni lehet vele, mint a Microsoft.

A kormányok és bankok felismerték a fenyegetést, országonként eltérően foglalatoskodnak a hirtelen népszerűségre és pénzügyi fenyegetésre való válaszadással. A kriptoban adott lehetőségek még mindig kiaknázatlanok, elképzelhető, hogy egyszer lecseréli majd a hagyományos pénzrendszert is akár, de addig azért még kell aludni egy párat.