Miért olyan népszerű a Forma-1?

KULTÚRA

11/12/2022

Idegesít, hogy hétvégén nem tudsz leülni a TV elé, mert édesapád 30 éve mindig ugyanazt az autóversenyt nézi? Mindenki a futamokról beszél körülötted, de fogalmad sincs, miről van szó? Nem érted, mit lehet élvezni a körkörös, unalmas autóversenyben? Nézzük meg hát, mi is az a Formula-1 és mitől olyan zseniális, hogy napjainkban újra virágkorát éli.

Írta: Botos Balázs

Az F1, Formula-1 vagy ahogy Magyarországon korábban hivatkoztak rá, a Forma-1 egy 1950 óta létező autóverseny, mely az idők során kiharcolta magának a legrangosabb és legnézettebb jelzőket is. Az eleinte kizárólag Európában megrendezett versenysorozat a dohányreklámok tilalma óta szinte az összes lakott kontinensen tiszteletét teszi, folyamatosan egyre nagyobb népszerűséggel. Egy átlagos szezonbeli versenyhétvégét is több százmillióan néznek a TV képernyők mögül élőben, egy ekkora grandiózusság pedig nyilvánvalóan sugallja, hogy a világ legdrágább sportágáról beszélünk. Idén, 2022-ben eredetileg 23 nagydíjjal, azaz versenyhétvégével számolhattunk volna, de az Orosz futamot a közelmúltban történt nemzetközi problémák miatt lefújták. A költségvetés nagy részét hatalmas szponzorcégek fedezik, enélkül a csapatok nem tudnának működni. A hatalmas erőkülönbségek elkerülése érdekében a FIA, azaz a Nemzetközi Automobil Szövetség megpróbál egy olyan szabályrendszert alakítgatni, ami kissé kiegyenlíti az esélyeket a gyári és nem gyári csapatok közt.

A századforduló előtt hiába volt része töretlen sikerben és növekedésben a szériának, a 2000-es évek eleje felé a nézőszámok megakadtak, az akkori óriás Ferrari fölény és a hétszeres világbajnok Michael Schumacher hiába volt egy született tehetség, nem tett jót a túlzott dominancia az érdeklődésnek. Szerencsére ezt a FIA 2005 környékére számtalan szabályváltoztatással kiküszöbölte, ebben az évben például új világbajnokot is avathattak. Innentől lassú emelkedésnek voltak tanúi a széria fejesei, de a nagy áttörést még nem ezt hozta el. A 2010-es évek eleje stagnálással, lassú csökkenéssel folyt nézőszám tekintetében, ennek ellenére a gát szerencsére 2017-ben végre átszakadt, amikor Bernie Ecclestoen-tól, a FOM (Formula One Management) elnökétől az amerikai érdekeltségű Liberty Media megszerezte a közvetítési jogokat.

A Liberty Media szakijai eleinte sok nehézséggel küzdöttek, nehéz volt elérni a kitűzött számokat, de 2-3 év alatt valamennyire sikerült rendbe szedni a szériát. Számos új kamerát helyeztek el, a legújabb például egy a pilóták sisakjában lévő valami, ami az ő szemeiken keresztül mutatja be a hajszát. A kamerák mellett természetesen a médiavisszhang is beindult, újra egyre több helyen lehetett látni a versenyeket, erősen megjelentek a szociális platformokon is, igen nagylétszámú csapatok dolgoznak a versenysorozat és a csapatok instagramjai, facebookjai, tittokjai mögött. Az egyre több megjelenéssel az emberek jóval több háttérinformációba láthatnak bele, míg ez régen nem volt divat, ma már a pilóták kvázi showmanek is, versenyen kívüli tartalmakból, kérdezz-felelekből sokat megtudhatunk a pilóták életéről is. A nézhetőbb, izgalmasabb közvetítés, a csapatok kissé kiegyenlítése meghozta a várt eredményeket, elkezdte bevonni a fiatalokat is, és akkor jött a Netflix.

A streamplatform óriásnál meglátták a lehetőséget az adott autóversenyünk körüli hypeban, hiszen a sportágra manapság többen kíváncsiak, mint valaha. A 2019-es idénytől kezdve a médiaóriás minden évben egy 10 részes dokumentumfilm sorozatot szentel az F1-nek, ahol kicsit közelebbről, részletekbe menően megismerhetik a nézők a verseny részleteit, pilótákat, magukat a versenyeket is. Annak hatására, hogy az epizódok sokszor túldramatizáltak, és az első évadban például a két legdominánsabb csapat, a Mercedes és a Ferrari sem tette a tiszteletét, az újdonság átütő sikereket ért el. Rengeteg fiatal nézőt vontak be ezzel, köztük számtalan női érdeklődőt is, akiknek ez a sorozat egy kézzelfoghatóbb képet fest az alapvetően maszkulinnak elkönyvelhető autóversenyzésről. Oké, de miért jó ezt nézni? Kérlek, borzasztóan izgalmas. A 2021-es idény például forgatókönyvbe illően zajlott, az utolsó verseny utolsó pár körében (ugyan vitatható körülmények között) dőlt el a világbajnok kiléte. A 2021-es konstruktőri kupát ugyan behúzta a Mercedes, de Max Verstappennek és a Red Bullnak sikerült megtörnie a hosszú évek óta tartó Merci uralmat. Az idei változtatásoknak köszönhetően sok izgalmas versenynek nézhetünk elébe, az eddig lefutott versenyek alapján például idén várhatóan a Ferrari is visszatér az élmezőnybe, valamint az eddig mezőny végén kullogó Haas is egy erős középmezőnybe verekedheti fel magát. Szóval ha idegesít, hogy apádtól nem tudsz tévét nézni a hülye versenye miatt, csak ülj le mellé egyszer, hidd el, nem fogod megbánni.