Milliomos leszek, ha nagy leszek

9/24/2023

Írta: Gigor Áron

Több módon is milliomossá válhatunk: lehet bankot rabolni, vezérigazgatóvá válhatunk és kereshetünk havi milliókat, de talán a legreálisabb opció a spórolás. Már kiváló lépés, ha konzisztens szinten félre tudunk tenni egy adott összeget. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az infláció egy elkerülhetetlen tényező – és hosszú távon nagyon tud fájni.

A pénz nem boldogít. De jó, ha van. És hogyha már van, akkor legyen minél több – mondja mindenki, mindenhol, mindenkor. Sokan csupán álmodozni mernek a pénzügyi függetlenségről, viszont egy teljes mértékben elérhető célról beszélünk – egyszerűen tartanunk kell magunkat egy tudatos tervhez.

Az infláció közvetlenül a pénzünket fenyegeti, ezért a félretett vagyonunkat érdemes valamibe átforgatni, hogy értékállóvá váljon. Ezen túl arra is érdemes gondolni, hogy léteznek olyan lehetőségek, amelyek idővel nem csupán tartják, hanem növelik saját értéküket vagy hozammal rendelkeznek. Magasabb tőkével több lehetősége van az embernek – például ingatlanvásárlás - viszont egyetemistáknak, pályakezdőknek a befektetés lehet az ideális opció. Csak úgy fejest ugrani a tőzsde világába viszont igen veszélyes, hiszen a ködös vízfelszín rengeteg sziklát rejt. A célom most az, hogy adjak egy rövid, de informatív összegzést.

Első lépésként egy TBSZ-t (Tartós Befektetési Számlát) érdemes nyitnod. Ezt teheted a saját bankodnál vagy online brókereknél (IBKR, eToro). Amire ügyelned kell majd, hogy bizonyos hozamokat az állam most már megadóztat, szóval nem ingyen bevételről beszélünk. Most viszont beszéljünk arról, hogy mibe is lehet fektetni. A kötvények (például állampapírok) egy adott élettartammal, adott hozammal rendelkező értékpapírok. Stabilak és kiszámíthatóak, viszont nem is lehet velük óriásit nyerni. A részvények esetében egy cég kis részét veszed meg, aminek következményéül a birtokodban lévő rész értéke nőhet vagy zuhanhat, esetleg a vállalat éves profitjából osztalékot is vonhat maga után. A kriptovaluták digitális valuták, amelyeknek nincs fizikai manifesztációja, egy ország sem használja őket hivatalos pénznemként, de mégis rendelkeznek egy eszmei értékkel, ami sajátos módon változik. Az ETF-ek (Exchange Traded Funds) befektetési alapok, amelyek esetében egy harmadik entitás által menedzselt, több forrásból összerakott részvénykombinációt vásárolhatunk. Léteznek ETC-k is (Exchange Traded Commodities), amelyek hasonlóak az ETF-ekhez, viszont nyersanyagok – arany, kőolaj - összetételéből áll.

Ez még nem ad egy teljes képet, de talán el lehet vele indulni. Na de várjunk, mielőtt még beletennéd Apple részvényekbe az elmúlt egy évben megtakarított összes vagyonod, azaz 1200 forintot – én is egyetemista vagyok, átérzem – van pár célravezető tanács, amit szeretnék veled megosztani. Először is, egy nagyobb vagyon építéséhez érdemes hosszú távon befektetni, viszont nagyon fontos, hogy ehhez nem szabad elhamarkodottan hozzányúlni és változtatni rajta. A tőzsde egy örökmozgó, folyamatosan változik, az értékmutatók jobban hullámzanak, mint a Balaton amikor évente egyszer ott nyaralok. Ettől nem szabad megijedni; kimutatások alapján egy elegendően változatos befektetési portfolió évente átlagosan körülbelül tíz százalékkal nő, ami általában infláció figyelembevételével is pár százalékos növekedést jelent. A változatosság ehhez tényleg elengedhetetlen tényező. Sajnos létezik olyan, hogy egy cég csődbe megy. Ha részvényeken keresztül itt tartottuk minden megtakarított vagyonunkat, akkor elvesztettük az egészet. Ha ezzel szemben rengeteg különböző forrásba tettünk némi pénzt, akkor lényegében bebiztosítottuk magunkat – még ha ebből van is, ami csődbe megy, összességében az éves hozam pozitív lesz, a vagyonunk nőni fog. Azt is érdemes még megemlíteni, hogy a különböző befektetési lehetőségek máshogy reagálnak gazdasági változásokra, tehát csak a sokszínűséggel tudunk igazi stabilitást elérni.

Szóval ügyeljünk a sokszínűségre és gondolkozzunk hosszú távban. Ez a kulcs. Mindenesetre búcsúzóul megemlíteném, hogy amennyiben nem szeretnél egyedül nekiugrani ennek a világnak, rengeteg pénzügyi tanácsadó, brókercég, biztosító van, akiknél kérhetsz tanácsot, vagy munkadíj fejében befektethetsz a saját alapjukba, esetleg kérheted, hogy menedzseljenek neked egy privát számlát. Végső soron a módszer már részletkérdés - legfontosabb a tudatosság, és hogy informált, jól átgondolt döntéseket hozzunk.