Nemzeti Nehézfiúk

KULTÚRA

11/12/2022

Sokat játszottál gyerekként online lövöldékkel? Kíváncsi vagy, hogy a való életben kik azok a nehézfiúk, akiket csak akkor hívnak, ha már minden kötél szakad? Nézzük meg, honnan eredeztethetők a különleges alakulatok és milyen feltételeknek kell megfelelni, ha valaki napjainkban csatlakozni akarna.

Írta: Botos Balázs

Mára szinte minden civilizált országnak van legalább 1, csupa harctéri ászból álló különleges alakulata, de ez nem mindig volt így. A világ első speciális taktikai egységének az ötlete nem is olyan régen, 1941-ben született meg. Az észak-afrikai fronton harcoló Sir David Stirling brit hadnagy előállt az ötlettel, miszerint okos lenne egy hirtelen rajtaütésre alkalmas századot létrehozni. A háború verte év júliusában meg is alakult a Special Air Service (Különleges Légi Szolgálat), röviden a SAS, mely azóta is vígan tevékenykedik, nem csupán a legelső, de az egyik leghatékonyabb és legfelszereltebb egységként is. Nem megerősített adatok szerint már a második világégés maradék öt évében több mint 7733 német katonát, 700 járművet likvidáltak, valamint számtalan vasútvonalat tettek tönkre.

A szervezet mai felépítése nem valami bonyolult, jelenleg 3 ezredből áll. a 21. SAS ezred és a 23. SAS ezred az alakulat tartalékos állományát fedi le, míg a 22. ezred az aktív állomány legnagyszerűbb, aktív katonáiból áll. A „22. Special Air Service Regiment” négy Sabre Squadronnal, azaz századdal rendelkezik. Az A, B, D és G századok egyenként 60-60 körüli tagot számlálnak, 4-4 külön szakaszra bontva. Ezek a szakaszok az Air Troop, vagyis az ejtőernyősök; a Boat Troop, a könnyűbúvár-vízi hadviselő katonák; a Mobility Troop – járművezetők és a Mountain Troop – hegymászásra, nehéz körülményekre specializálódott fegyveresek. Ez mind rendben, de mit is csinálnak ők napjainkban? A századok általában váltásban teljesítenek olyan feladatokat, mint a terror-elhárítás, a harci kiküldetés egy másik országban, az újonckiképzés, vagy az olyan pihenő szolgálat, amikor szintén azonnal bevethetőnek kell maradniuk.

Oké, de hogyan kerülhetsz be? Kezdetben természetesen szükséges a brit állampolgárság, itt a már legtöbben elbuknak. Aztán a beugró fizikai állapothoz szükséges legalább 45 fekvőtámaszt és felülést teljesítened, 9 és fél perc alatt 2,4 kilométert futnod, 10 méteres toronyugrás után merülési teszteket végezned, 200 métert 5 perc alatt leúsznod egyenruhában fegyverrel és 12,8 kilométert futnod hegynek fel 60 perc alatt. Ha ez megvan, elkezdődhet a kiképzés, ami nehezebbnél nehezebb feladatokat tartogat a jelentkezők számára. A fél évig tartó alapkiképzés legnehezebb próbái közé tartozik, amikor az újoncokat kidobják egy walesi erdő közepén, ahonnan egy 40 kilós hátizsákkal kell visszajutniuk 20 óra alatt a 65 kilométerre fekvő bázisra, csupán fél liter vízzel, élelem nélkül. A legkegyetlenebb mind közül a kiképzés utolsó pár napja lehet, Chris Ryan, a SAS Öbölháború-veteránja így nyilatkozott róla: „Miután az újoncok két hetet töltöttek el minimális élelemmel és menedékkel terepen, 36 órás kínvallatásra viszik őket. Valószínűleg ez a 36 óra a legkeményebb, amit addig átéltek a katonák." A kiképzésen általában évi 100 jelentkező vesz részt, melyből csupán átlagosan 10-15 fő nyerhet végül felvételt, az sem ritka, hogy valaki a kiválasztási folyamat során elhalálozik. De mit is kapnak ezért a katonák? Megbecsülést, évi 12 millió forintnak megfelelő fontot, bevetési pótlékokat, lakhatást és rengeteg adrenalint.

A veszélyekkel sorozatosan tűzdelt hivatás sokaknak vonzó lehet, hiszen a brit SAS a katonáskodás egyik legfelsőbb, legelitebb szintje nemzetközileg is. Sajnos vagy nem sajnos, de Magyarországról esély sincs arra, hogy valaki ide bekerüljön, de aggodalomra semmi ok, ha különleges alakulatokhoz szeretnél tartozni, erre itthon is van lehetőséged. Következő cikkemben tehát a magyar különleges erőkről, a Magyar Honvédség 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljáról olvashatsz majd.