Netbankolás

Megoldás mindenre is?

9/22/2023

Vettél egy üveg bort a spanoddal felesben? Nálad volt csak pénz? A másik felét sosem láttad viszont, mert „áh, az utalási költség annyi lenne, mint amit küldenék, majd meghívlak valamire...”? Ilyen, és ehhez hasonló példákon keresztül bizonyára már Te is találkoztál hagyományos bankjaink olykor hatalmas költségeivel. Ugyan a nagy bankok digitalizációja egész jó úton jár, mégis mutatnék pár érvet, egyetemistaként miért érheti meg neked a „netbankozás” is.

Írta: Botos Balázs

Nézzük meg először, mi is a gond a Magyar piacon fellelhető, diákok számára alkalmas bankokkal (zanzásítva, nem emelnék ki egyet sem):

- Ha a számlavezetésért nem is feltétlen kell fizetni kifejezetten diákszámlákért, a különböző tranzakciós költségek, ATM-es pénzfelvét, átutalás sokszor irreálisan nagy összegeket emelhetnek le számládról havonta.

- A hagyományos bankok általában borzasztóan, de legalább szarul váltják a különböző valutákat, sokszor a külföldön hazai kártyával való fizetés sem a legegyszerűbb.

- Van, hogy egy utalás még napjainkban is több órát, ne adj isten napot igénybe vesz.

- (legtöbbször) Csak egyféle valutában tarthatod a pénzed.

- Nem tudsz brókerkedni se, online fogadni a szerencsejáték ZRT-nél, hogy jöjjön a hóvégi tippszmix?

- Tök bénán néznek ki a kártyák

Mi a megoldás? Az újhullámos netbakok egész sok pontot megoldanak fentebbi siránkozásokból, erre mutatok Neked néhány példát.

REVOLUT

„Az jó, ha revón átdobom?” Lehet van már olyan a környezetedben, aki megpróbált egy „tesó, ha regisztrálsz, kapunk egy tizest és elfelezzük” -höz hasonló marketingszöveggel rábeszélni a Revolut számlád létrehozására. A helyzet az, hogy igaza volt. Ha meghívattatod magad egy ismerősöddel, tényleg kaptok effektív „ingyen pénzt”, ez a cikk írásának pillanatában éppen 15.000 finom magyar forint. Természetesen azért nem vágják csak úgy hozzád, egy két dolgot pipálni kell hozzá, rendelni egy kártyát pár ezer forintért (amit egyébként személyre szabhatsz), kicsit költeni a virtuálisról, de abszolút egy hét alatt teljesíthető minden. Na de miért jó ez, a regisztrációs bónuszon kívül?

- Ingyen van a számlanyitás, a bankkártya is, és az alap csomagnak havidíja sincsen.

- 29 különböző devizában tarthatod a pénzed, középárfolyamhoz közel válthatsz a világon bárhol, bármikor.

- Rizikósabbnak tűnő netes vásárlásokhoz bármikor lekérhetsz a számládhoz egyszer használatos, virtuális kártyát.

- A komolyabb, havidíjas előfizetések tulajdonosai természetesen a jól ismert hagyományos „komoly” bankkártyákhoz hasonlóan élvezhetik az állandó utasbiztosítás, reptéri VIP várótermek előnyeit is.

- Fejlett, átlátható applikációt kapsz, ahol követheted a költéseidet, játszi könnyedséggel utalhatsz másoknak egy telefonszám segítségével, akár pénzt is kérhetsz mondjuk anyutól a csütörtök estédre, de ha kicsit komolyabban gondolkodsz, befektetési lehetőségek, kriptó, miegymás is elérhető.

- A magyar forint egyenlegedről Magyarországon bejegyzett bank forint számlára történő utalások jelenleg ingyenesek, és nincs rájuk állami tranzakciós díj vagy adó. Az SEPA országokba a Revolut euró egyenlegedről szintén ingyenesen utalhatsz eurót. Amennyiben eurót utalsz egy nem SEPA országba, az első havi eurós utalás még mindig ingyenes, de utána minden utalásért 150 forintot számítanak fel, ami továbbra is elenyésző összeg. Természetesen Revolut számlák közt minden átutalás ingyenes.

- Tőzsdei kereskedelmi platformok is elfogadják a számlát beutalásra, szerencsejáték ZRT-nél is mixelhetsz online, a fizetésed is kérheted ide.

Ez oké, de mik a hátrányai?

A Revolut jelenleg nem működtet leánybankot a Magyar Nemzeti Bank felügyelete alatt, és ez iránti kérelmet sem nyújtott be. Az összes regisztrált Revolut felhasználó jelenleg a litván pénzügyi felügyelet alá tartozik. Ez azt jelenti, hogy esetleges probléma vagy csőd esetén a magyar ügyfeleknek nem az Országos Betétbiztosítási Alap helyett a litván betétbiztosítási alaphoz kellene fordulni, ahol a kommunikáció litván vagy angol nyelven történne. A Revolut nem brókercég, tehát a részvények vásárlása a platformon keresztül egy másik brókercégen keresztül történik. Emellett, ha kriptovalutát vásárolsz az appon keresztül, akkor nem te leszel a tényleges tulajdonosa az adott kriptónak.

- Szintén ingyenes számlanyitás és vezetés összesen egyszer fizetendő fizikai kártya díjjal.

- Picit nehezebben teljesíthető, ugyanakkor 30.000 forintos regisztrációs-meghívó bónusz.

- Több mint 40 devizában tarthatod a számod, amit pontos középárfolyamon válthatsz az applikáción keresztül.

- Forint alapú elszámolás is van a banknál, így egy Wise számláról indított utalás másodpercek alatt megérkezik a célszámlára, akár vasárnap éjszaka is.

- A Revoluthoz hasonlóan Wise felhasználók közt ingyenes az utalás és nincsenek havidíjak.

- Egyedüli Netbankként van magyarországi kitelepülésük, irodájuk Budapesten található, így problémás ügyeinket akár személyesen is intézhetjük.

- 200 GBP összegig havonta két ingyenes készpénzfelvételt vehetsz igénybe. Ezt követően minden tranzakció után 0,50 GBP/EUR díjat számol fel a Wise, amely egy fix díj. Ha az adott hónapban 200 GBP/EUR felett veszel fel készpénzt, akkor további 1,75% díjat kell fizetned alkalmanként – még mindig egy hagyományos bank díjának töredékét.

- Euró, amerikai dollár és angol font deviza egyenleg esetén a Wise számládon tárolt összeg havonta kamatozik.

- Amennyiben vállalkozásban gondolkodsz, a Wise céges számlát is kínál, átlagon felüli, kiváló feltételekkel. (Erről itt olvashatsz bővebben: https://martincsekzsolt.hu/wise-business-szamla/ )

Mi van még? WISE

Oké, de megéri?

Mindkét szolgáltatás egyszerűen használható, és alkalmazkodik az egyetemi élet gyors dinamikájához. A digitális pénzügyi eszközökkel mi, diákok hatékonyabban kezelhetjük pénzügyeinket, miközben a technológia előnyeit is élvezhetjük. Tehát, ha egyetemista vagy, aki keresi a könnyű és hatékony módját a pénzügyei monitorozására, sokat utazol, devizáznál vagy csak szimplán szeretnél ingyen 10-20 ezer forintot, a Revolut és a Wise mindenképpen érdemes lehet egy pillantásra. Természetesen ezek új cégek, minden vagyonunkat nem érdemes itt tartani, de kiegészítő tárcaként egy hagyományos bankszámla mellé hatalmas segítséget tudnak nyújtani.

Amennyiben további részletekre lennél kíváncsi, az alábbi két cikkben részletekbe menően, lépésről lépésre mindent megtudhatsz, amit a Revolutról és a Wiseról tudni lehet:

https://martincsekzsolt.hu/revolut-minden-amit-tudnod-kell/

https://martincsekzsolt.hu/wise-minden-amit-tudnod-kell/