Oroszország gazdasági helyzete a szankciók után

GAZDASÁGI ROVAT

2/24/2024

Az utóbbi két évben gyakran vitatott téma az orosz-ukrán háború és annak körülményei. Egy fontos tényezője a helyzetnek az EU és a Nyugat által Oroszországra kivetett szankciók. Látszólag azonban ez nem rázta meg annyira Oroszországot. Az alábbiakban ezeknek a szankcióknak az országra gyakorolt hatását, illetve a továbbra is erős gazdaság érdekében tett lépéseit fejtem ki.

Írta: Lovas Hanga

Több multinacionális vállalat is elhagyta Oroszországot, például az Apple, Samsung, IKEA General Motors, McDonald ’s stb. Az egyik legnyilvánvalóbb segítője az országnak Kína, így ezeket a márkákat hamar lecserélték a kínai megfelelőjére. A Samsungot és Apple-t felváltotta a Xiaomi és a Realme. A szankciók előtt ez a két vállalat a piac 53%-át uralta, míg a kínai gyártók a 40%-át. Nagyon szépen látszik ez a szankciós váltás, hiszen ma már ezen kínai márkáké a piac 95%-a. Az autópiacot is érintette ez a helyzet, így a kínai márkák, például a Chevy, Geely, és a Great Wall Motor lettek a top 10 best-seller gépjármű márkák. Ezáltal ezek a nyugati márkák is megérezték a hatalmas orosz piac kiesését, ezzel együtt viszont a kínai vállalatok virágoznak, ezzel fellendítve a kínai és orosz gazdaságot is.

Oroszország 2022 februárjában támadta meg Ukrajnát. Ez az esemény ijedtséget és aggodalmat keltett a világban, így viszonylag gyorsan elkezdte kidolgozni az EU és a Nyugat a tervüket, mellyel ellehetetleníthetik Oroszországot a háború folytatásától. Ez a terv szankciós csomagokat tartalmazott, mellyel az ország gazdaságát és kereskedelmi kapcsolatait akarták lebénítani, akár belső konfliktust szítani. Ekkor több ország kijelentette, hogy elfordul Oroszországtól, mind kereskedelmi, mind pénzügyi szempontól a bankok megszüntették az együttműködést. Az EU által decemberben kivetett olajembargó és ársapka nehezítette leginkább saját helyzetét, hiszen Oroszország volt az egyik legnagyobb földgáz és olajexportőr Európában. Ezáltal tilos lett az EU-ba olajat behozni, és a harmadik országokkal folytatott kereskedelmet 60 dollárra maximalizálták. Komoly pénzügyi problémába ütközött az ország, amikor az EU a SWIFT pénzügyi rendszer használatából is kizárta. A megoldás erre az orosz SPFS lett, amely egy regionális alternatívája a SWIFT-nek, ez azonban nem tud megállni a saját lábán Kína segítsége nélkül, így emellett még a kínai CIPS rendszerre és a kettejük közötti bilaterális devizacsere megállapodásra is kell támaszkodnia. Ez a megállapodás pedig a dollár gyengítésére, kikerülésére szolgált elsősorban, a két ország pénzneme közt.

Értelemszerűen a nagy városokban élő orosz lakosoknak alig változott az életminősége. Az embereknek megmaradt a munkahelyük, és a nyugati termékek helyettesítve lettek a kínaiakkal. Összességében az ország exportja 32%-kal csökkent, az import viszont növekedett 17%-kal innovatív megoldások által, hogy kikerüljék a kereskedelmi szankciókat. Oroszországban a szankcionált termékeknek 61%-a Kínából érkezik hozzájuk és nincsen különösebb hiány semmilyen termékben.

A Kína és Oroszország közötti teljes kereskedelmi érték megduplázódott 2022 februárja óta. Az egyik legfontosabb összetevője ennek a sikernek az olaj export. Oroszország az EU és egyéb nyugati országok elfordulása által kialakult hiányát főként Kínába és Indiába exportálja. Kínával való szerződése szerint a teljes nyersolaj exportjának 2/3-át Kína viszi el, a maradék nagy részét pedig India és egyéb kisebb keleti országok. Az egyik legújabb projektnek az ESPO vezeték megépítését tekintjük, melynek költségeit kínai hitelekből fedezi az ország, hiszen a szankciók miatt más fele nem fordulhat.

Ahogyan az orosz elnök, Vlagyimir Putyin állította egy interjúban, Oroszország 2014 óta „szankció ellenállóvá” tette magát. Véleménye szerint az országuk teljesen önellátó, hiszen be vannak biztosítva nyersanyagokból, így nyugodt szívvel fordulnak el a nyugattól és most már csak kelet fele néznek, ott találtak új piacot. Igazán leleményes megoldásokat vittek véghez, a gazdaságuk növekvő tendenciát mutat továbbra is, hiszen a háborús költekezés stimulálja a gazdaságot. A következő lépések már készülnek az EU részéről, további szankciók várhatóak, ezúttal lehet több sikerrel járnak.

Forrás: index.hu

Az EU-ba történő földgáz export 2021 óta kétharmadával csökkent a szankciók hatására, azonban újabb gázvezetékek építésével Kína ezt is pótolja. Ez az együttműködés mindkét országnak pozitív, hiszen Kínának nem is kell máshoz fordulnia, a teljes nyersanyag igényét kielégíti Oroszország.

Forrás: magyarhirlap.hu