Programajánló

Nemzeti Botanikus Kert

11/4/2023

Szeretnéd még kihasználni az utolsó napsütéses őszi napokat? Sétálni egy jót és megfigyelni, hogyan változik a természet? Nincs más dolgod, mint ellátogatni a Nemzeti Botanikus Kertbe.

Írta: Szécsi Lilla

A sziklakert szintén tavasszal borul pompába, ezért is érdemes mindkét évszakban elmenni. Cserébe egészen varázslatos látványt nyújt a romantikus Vízimalom. Az utolsó napsugarak beszűrődnek a fák között, mindenfelé mókusok ugrálnak, és ha egy picit csendben megpihenünk, hallhatjuk a madarak csicsergését is.

Érdekesség, hogy a II. világháború alatt forgatták itt a Zenélő malom című filmet, ami azóta is rajta maradt.

A romantika jegyében készült még a Ferenc-halom nevű domb, a Sziklás-tó pompás vízeséssel és a barlangszerű alagút is, de a szigeten elhelyezett gótikus műromok is. Az ártéri keményfaligetnek csak nyomai maradtak meg a patak mentén. A terület többi részén azonban meghagyták a század, 30-as éveiben telepített növényeit.

Három üvegház is található a kertben, ahol kaktuszokat és egyéb pozsgásokat, orchideákat, broméliákat, pálmákat, trópusi haszon- és dísznövényeket nézhetünk meg. A „Túl nagy lábon élünk” című, klímaváltozással és hatásaival foglalkozó kiállítás is itt található a Karbonházban. Bemutatja az éghajlatváltozás jelentőségét és következményeit. A kiállítás célja, hogy a látogatókat az ember és természet kapcsolatának jobb megértésével, környezettudatos cselekvésre késztesse. Hiszen naponta választunk életmódunkkal, apróbb döntéseinkkel, fogyasztási szokásainkkal.

A természetet utánzó tájképi kertet dendrológiai parkká, gyűjteményes kertté varázsolták, beleszőve a szentimentális stíluskorszak motívumait. A kerten átfolyó Sződ–Rákos-patak vizét felhasználva, és a régi nagy tavat is bevonva tórendszert alakítottak ki; a kitermelt földdel a lankás domboldalakat tették változatosabbá. A Vácrátóton található kert az ország legfajgazdagabb élőnövény-gyűjteménye, így hazánk legjelentősebb botanikus kertje, amely 2013-ban elnyerte a kiemelkedő rangot mutató ,,nemzeti” jelzőt. 2016-ban Magyar Örökség Díjat is kapott. Három kutatóintézettel együtt az Ökológiai Kutatóközponthoz tartozik. Az Ökológiai és Botanikai Intézetnek ad helyet, amellyel ikertestvérként működik együtt a kutatóintézet megalapítása (1952) óta.

Mi a szombatunkat szántuk a kirándulásra és kikapcsolódásra, de nem okoz gondot az sem, ha hétközben érnél inkább rá, hiszen a kert a hét minden napján nyitva van. Indulás előtt érdemes tájékozódni egy kicsit a honlapukról, hiszen számos programot és érdekességet rejtenek, mint például, hogy melyik növény mely szakaszában jár az elsárgulásnak. Ha szeretnél egy kicsit elmerülni az erdő zenéjében, akkor november 11-én ott a helyed Bősze Ádám zenetörténész előadásán.

A hatalmas területen kacskaringós kis ösvények, virágzó vagy éppen elvirágzó növények sokasága tárul elénk évszaktól függően. Körbejárhatunk több mint 27 hektár területet kijelölt sétaútvonalakon. Utunk első állomása a rendszertani gyűjteményhez vezet, ami sajnos ősszel már nem sok látnivalót nyújt, de tavasszal annál inkább. Tovább haladva elérkezünk a Nagy-tóhoz és a Hattyú-szigethez, ami az óriási növények között bújik meg.

Ha esetleg megéheznél a sétálás után, mindenképpen ajánlom, hogy látogass el a Botanic Bistroba, ami nagyjából 5 perc sétára található a kerttől. A természetközeli érzés a bistroban is velünk van, hiszen rengeteg növény díszíti kívül és belül egyaránt a helyet. A kiszolgálás gyors és kedves. Az ételek elképesztően finomak és hatalmas a választék az ételek közül. Én grillezett vaddisznó tarját, rácson sült kápia paprika-mártásos, libatepertős dödöllét és serpenyős gombát ettem. Ezen felül megkóstolhatsz még különböző sült és rántott húsokat, fogasfilét, garnélát, lazacot és számtalan igazán különleges ételt. Ha esetleg desszertre vágysz, abból is van választék bőven. Az étlapjuk rendszeresen megújul, így bármikor is jársz arra, mindig az aktuális finomságok közül választhatsz.

Remélem kedvet kaptál egy kis kiránduláshoz, és még a késő őszi időben is lesz szerencséd ellátogatni ide. Ne csüggedj, ha most már esetleg nem érnél rá vagy az idő sem lenne jó, tavasszal ott találkozunk!