V, mint vérplazma

5/29/2022

Drága diákszervünk tagjai nemrégiben ellátogattak a budapesti Árkádban található Plazma Pontra, ahol egy együttműködés keretei között próbálhatták ki, milyen is vérplazmát adni. De mi is ez valójában, és hogyan is történik?

Írta: Szegedi Tamás

Érdemes tudni, hogy a folyamat minden esetben egy adategyeztetéssel, valamint egy előzetes orvosi vizsgálattal kezdődik, amely egy kérdőív kitöltéséből, egy vénavizsgálatból és egy vérvételből áll. Ha itt minden rendben volt, körülbelül kilenc nap elteltével el is látogathatunk, hogy megejtsük az első plazmaadást. Itt ismét adategyeztetés, valamint egy rövidke vizsgálat vár majd ránk, mint innentől minden alkalom előtt, de az egész procedúra mindennel együtt mindössze egy órát vesz igénybe. A folyamat során az egyik karunkat szúrják meg, amelyből a plazma egy palackba folyik, a sejtes részek pedig sóoldat kíséretében visszajutnak a keringésünkbe, mely által segítik az elvesztett folyadék pótlását is.

Megosztanék néhány hasznos tanácsot a táplálkozással kapcsolatban, melyek gördülékenyebbé tehetik a folyamatot. Érdemes minimum 2-3 liter folyadékot fogyasztani a plazmaadás napján, valamint az azt megelőző 24 órában. Emellett jó, ha minél több zöldséget, illetve fehérjét viszünk be, és fontos, hogy elkerüljük a nehéz zsíros ételeket, vagy a vörös gyümölcsöket, amelyek megfesthetik a plazmát, így az orvosi célra való felhasználásra alkalmatlanná válhat.

A mi személyes tapasztalataink nagyon pozitívak voltak, rendkívül kedves volt a személyzet, minden információt megtudnunk amire szükségünk volt és gördülékenyen folyt az egész procedúra. Emellett a csoki és a szendvics is nagyon finomak voltak. Ezeknek a függvényében pedig mindenkit bíztatnék arra, hogy látogasson el, hiszen egyszerű módon segíthet másokon, és egyszerű pénzszerzési lehetőségnek sem utolsó.

A vérplazma a vér folyékony alkotórésze. Sárga színű folyadék, amelynek nagy része víz, a maradék része pedig fehérjéket tartalmaz. Ezek a fehérjék igen fontosak gyógyszerkészítés szempontjából, és mivel mesterségesen nem állíthatók elő, csak plazmaadás útján juthatunk hozzájuk. Az ebből készült orvosságok sokféle betegség ellen használatosak. Ilyen például a májelégtelenség, az égési sérülések vagy a különböző immunhiányos állapotok. Tehát aki plazmaadásra szánja el magát, segíthet másokon.

Ha minden simán megy, elvégeztük a vizsgálatot, és sikeresen túl vagyunk a plazmaadáson, szendvicsek, csokoládé, valamint üdítő ütheti a markunkat a megfelelő kalóriapótlás érdekében, de fogyaszthatunk az érkezők számára kihelyezett friss kávéból vagy teából is. Ezenfelül különböző anyagi juttatásokban lehet részünk pénz, valamint utalványok formájában már az orvosi vizsgálat után is, nem is beszélve arról, hogy a folyamatos orvosi vizsgálatokkal folyamatosan figyelemmel kísérik egészségügyi állapotunkat.