Vár ezeregyéj

UTAZÁS

11/12/2023

Egyszer volt, hol nem volt... na jó, ez nem az Ezeregyéjszaka meséi, de hasonlóan káprázatos helyre varázsollak el titeket. Ebben a cikkben betekintést nyújtok nektek az arab világ rejtelmes kultúrájába és nevezetességeibe.

Írta: Petercsák Fanni

Azt már biztosan tudod, hogy a hivatalos nyelvük az arab, de emellett használják a turisták által közkedvelt idegennyelveket, mint például az angolt és a németet. Az Egyesült Arab Emírség hivatalos pénzneme a dirham. Maga az egész régió határait csak útlevél ellenében tudod átlépni.

Üdvözöllek az örök napfény városában, ahol a hagyomány és a modernitás találkozik. Egy olyan város, ahol mindenki talál számára valami nagyon érdekeset, kiemelkedőt, személyeset. A látványosságok itt olyanok, mint egy sci-fi film forgatási helyszíne, és most elmesélem nektek a legkreatívabb és legérdekesebb helyeket, amelyeket ebben a városban felfedezhettek.

Az arab területeknek az időjárása nagyon eltérő a magyarhoz képest. Az európai ember számára meglepő lehet, hogy összesen csak kettő évszak van. Az egyik, egy számukra „téliesebb” idő, mely során átlagosan 20-30°C van. Ezt az időszakot szokták mérsékelt melegnek vagy télnek nevezni. A másik, egy melegebb, „nyárias” évszak, mely során a hőmérséklet 30-40 °C, sőt akár 50 °C környékén ingadozik. Saját véleményem és tapasztalatom alapján a legérdemesebb akkor ilyen térségre utazni, amikor Magyarországon tél van, hiszen ezzel párhuzamosan az arab területeken továbbra is egy számunkra kedvező tavaszi-nyárias időjárás figyelhető meg.

Engedjétek meg, hogy most bemutassam nektek az Ara-köz-országok két legkiemelkedőbb gyöngyszemét, amelyek virágzásukat a turizmusuk és gazdaságuk miatt köszönhetik.

Dubai ikonikus emlékműve, a Burj Khalifa, egy olyan mérnöki csoda, amely felettébb lenyűgöző. A hatalmas felhőkarcoló nemcsak a magasságával kápráztatja el az embereket, hanem az elegáns tervezésével és az innovatív technológiájával is. Amikor ellátogatsz az „At The Top” nevű kilátóba, a látvány, amit ott találsz, egyszerűen lélegzetelállító. Miközben a város panorámáját fentről nézed, úgy érezheted magad, mintha egy film szereplője lennél.

Dubai
Dubai Burj Khalifa- A Világ Legmagasabb Épülete
Dubai Marina- A Vízparti Csoda

A Dubai Marina egy elképesztő, modern városrész, ahol a pompa és a pihenés találkozik. Itt találhatóak a magas fényűző apartmanok és felhőkarcolók, valamint egy gyönyörű mesterséges vízi csatorna, ahol luxushajók úszkálnak. Sétálj a tengerparti sétányokon, és érezd magad egy teljesen más világban!

Palm Jumeirah-A Műsziget

A Palm Jumeirah egy hihetetlen mesterségesen kialakított sziget, amelynek formája egy hatalmas pálmalevélre emlékezteti az embert. Itt találhatóak a világ legjobb, legpompásabb szállodái, exkluzív lakosztályokkal és lenyűgöző strandokkal. A szigeten felfedezhető akváriumok és vízi parkok pedig a gyerekeknek nyújthatnak emlékezetes élményeket.

Dubai Függőkert- Óváros Kontrasztja

Bár Dubai ismert a modernségéről, ne feledjük az óváros varázsát sem. A Dubai Függőkert a kreativitásnak a csillagos határát is túlszárnyalja. Ez a park az óvárosban található. Különböző növények fonódnak össze a művészettel és vállnak ezáltal műalkotásokká. A hatalmas üvegházak nemcsak a színvonalát, de a kertnek a harmóniáját is növelik.

Dubai Desert Safari- A Sivatag Kalandja

Város a sivatag szívében, más néven, Dubai. A vörös homokdűnék közötti hajsza, a sivatagi naplemente, a tevéken való utazás és a sivatagi kemping minden bizonnyal felejthetetlen élményeket nyújthat az érdeklődők számára.

Burj Al Arab- A világ legluxusabb szállodája

Egyértelműen ez a hotel az extravagancia csúcsát képviseli. A világ első hétcsillagos szállodája ámulatba ejtően magasodik ki a Perzsa-öböl felett, és egy vitorláshajóra emlékeztet minket az épület formája. Nemcsak a külső-belső tere miatt, hanem a szolgáltatásai és az elegancia miatt is a luxus tetőfokára hág. A Szálloda lobbija szabadon látogatható, szóval semmiképp nem érdemes kihagyni.

Dubai Mall- A világ legnagyobb bevásárlóközpontja

Sokkal több, mint egy hétköznapi áruház. A Dubai Mall egy hatalmas akváriummal és jégpáyával rendelkező pláza. A Mall beltéri gördeszkaparkja, az emberek által sétálható Dubai Fountain, valamint a lenyűgöző Dubai Aquarium, mind olyan érdekesség, amely vonzza a közönséget.

Abu Dhabi
Egy szóval: Az aranyló homokviharok birodalma

Ha úgy érzed, hogy már elégszer láttad az aszfaltot, akkor ugorj be egy 4x4-es terepjáróba, és vállald be a homokdűnék hajmeresztő hegyeit! A sivatag nyugalmától az ember egy teljes lelki feltöltődésen mehet keresztül.

Sivatagi Szafarizás
Sheikh Zayed Nagy mecset

Ez a mecset az egyik legnagyobb és leglenyűgözőbb a világon. Az építészeti részletek és a méltóságteljes atmoszféra egyszerűen szemet gyönyörködtető.

Ferrari World

A sebesség és a pompa szerelmesei számára nincs jobb hely, mint a Ferrari World. A rajongóknak ez az élménypark maga a paradicsom. Izgalmas hullámvasutakra, az autók világának megismerésére, vagy akár a Forma-1 sebességének megtapasztalására számíthatsz ezen a helyen. A szimulátor lehetővé teszi, hogy többé a Ferrari ne csak egy álom maradjon. Hasonlóan modern csoda még a Warner Bros.

Al-Horn Palota

Egy kulturális és történelmi kincs Abu Dhabi szívében. Ez a gyönyörű épület időtlen eleganciájával és a hagyományos arab építészet jellegzetes vonásaival varázsolja el a látogatókat.

Al-Jahili Erőd

Ha történelem és kultúra rajongó vagy, akkor figyelem, ez a te helyed. Ez a fantasztikus erőd egykor az emír rezidenciája volt, és jelenleg egy múzeumként működik. Hatalmas betekintést nyújt a régi idők katonai védelmi rendszerének működésébe és az impozáns építészeti részletekbe.

Miután ennyi mindent megtudtunk az Arab-félszigeten található városokról, elmondhatjuk, hogyha ennek a két régiónak a nevét meghalljuk valahol, a rengeteg fantasztikus látványosság mellett, az izgalmas és modern szó a legmegfelelőbb a leírásukra.